2017-01-18 16:20

EXTERNE


Washingtonul provoacă Beijingul! China s-a iritat că Obama s-a întâlnit cu Dalai Lama

 |  17:54
Washingtonul provoacă Beijingul! China s-a iritat că Obama s-a întâlnit cu Dalai Lama

Provocaredimplomatică între Beijing şi Washington, într-un moment sensibil pentru ambelepărţi. China a condamnat întâlnirea dintre preşedintele Barack Obama şi DalaiLama catalogând-odrept “un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei” care a deteriorat relaţiile chinezo-americane.Declaraţia Ministerului de Externe chinez a fost datăpublicităţii la câteva ore după ce Obama s-a întâlnit cu liderul spiritualtibetan şi laureat al Premiului Nobel la Casa Albă. China a făcut anterior apella SUA să nu dea curs întâlnirii anunţate pentru sâmbătă, avertizând că aceastaar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări. Chiar dacă, în timpul întâlnirii de sâmbătă CasaAlbă a reafirmat că politica SUA nu vizează să sprijine independenţa Tibetului,după reuniunea privată de 45 de minute China a anunţatcă MAE de la Beijing şi Ambasada sa de la Washington au înaintat proteste. ”Cerempărţii americane să ia cu seriozitate în considerare poziţia Chinei, să adopteimediat măsuri pentru a elimina impactul dăunător, să pună capăt amestecului înafacerile interne ale Chinei şi să înceteze să susţină forţele separatisteantichineze care militează pentru independenţa Tibetului”, se mai precizează încomunicatul semnat de Ma Zhaoxu. China consideră că Dalai Lama are intenţii separatiste privind Tibetul. Înschimb, laureatul Premiului Nobel spune că vrea doar un nivel ridicat deautonomie pentru regiunea tibetană.Context complicat

Reuniunea sensibilă a venit cu 10zile înainte de vizita secretarului de Stat american Hillary Clinton în China, încadrul căreia se va întâlni cu consilierulde stat chinez Dai Bingguo, oficial de top al politicii externe de la Beijing. De asemenea, vicepreşedinteleJoseph Biden are programată o vizită în China în această vară, urmată de oexcursie la Washington de către omologul său chinez, Xi Jinping. Ultima întâlnire a lui Obama cu Dalai Lama a avut loc înfebruarie 2010 şi a enervant Beijingul, dând naştere unor tensiuni legate de vânzărilede arme pentru Taiwan. Relaţiile s-au normalizat în ianuarie, când preşedinteleHu Jintao a mers la Washington. Analiştii consideră că, după momentul desâmbătă, relaţiilechino-americane vor fi destul de reci în următoarele câteva luni şi ar puteaduce la suspendarea schimburilor oficiale la nivel înalt, în unele domeniistrategice, inclusiv zona militară. În plus, întâlnirealui Obama a venit într-un moment sensibil pentru China, cel mai mare creditoral SUA. China ar fi expusă dacă Congresul nu reuşeşte să ajungă la un acord pe2 august privind ridicarea plafonului datoriei. Defaultul SUA înseamnă căactivele americane îşi vor pierde proprietatea de etalon al fiabilităţii, iardolarul, ca urmare, îşi va reduce influenţa ca mijloc de plată, păstrare şischimb la nivel mondial.Tibetul a fost o sursă de controverse de zeci de ani,deoarece Beijingul a trimis trupe pentru a ocupa ţara, după Revoluţia comunistă1949. China insistă că regiunea a fost parte din teritoriul chinez de secole, oidee contestată de mulţi tibetani, care că spun regiunea din Himalaya are o lungăistorie de guvernare autonomă. O revoltă eşuată în 1959 a condus la fuga înexil al lui Dalai Lama.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
18 Iul 2011

Greu se iese din mintea d e lemn, formata in anii i n care socialismul victor ios alerga spre comunism ca magarul lui Nastratin Hogea dupa scaiete. Cu to ate defectele lor U S A t rebuie sa ramina campionu l apararii drepturilor fu ndamentale ale oumlui si popoarelor.Pentru ca astf el au devenit din colonie stat si natiune. O zi bu na !

Adauga un comentariu

Random image