2017-01-22 05:39

EXTERNE


Washingtonul vrea să predea comanda operaţiunilor din Libia

 |  18:28
Washingtonul vrea să predea comanda operaţiunilor din Libia

Ambasadoriistatelor NATO vor continua negocierile pentru stabilirea rolului Alianţei înoperaţiunea din Libia. În încercarea de a cimenta ocoaliţie internaţională, inclusiv structura de comandă a NATO, William Hague,ministrul de externe, va găzdui un summit la Londra, pe 29 martie. La rândulsău, Alain Juppé, ministrul de externe francez, a declarat că summitul de laLondra ar avea ca scop crearea unui consiliu al coaliţiei care ar putea dadirecţia politică privind comanda operaţiunilor NATO.

Conform unui diplomat, Statele Unite par să dea semne denerăbdare în legătură cu NATO, Washingtonul dorind să predea cât mai rapidcomanda operaţiunii din Libia, fapt confirmat şi de preşedintele Barak Obama.Se pare că un compromis cu Turcia ar prevedea ca NATO să participe laoperaţiunea din Libia, dar statele din cadrul NATO care nu doresc acest lucrupot refuza. Comandamentul operaţional şi comandamentul pentru operaţiuni navalevor fi situate la baza italiană a Alianţei Nord-Atlantice de la Napoli.Misiunile aeriene vor fi coordonate de la baza Poggio Rentaico, din nordulItaliei, potrivit diplomatului. În plus, trebuie să se stabilească ce se vaîntâmpla după eventuala înlăturare a regimului Muammar Gaddafi."Intervenţia militară nu este un scop în sine, va trebui găsită o soluţiepolitică la această criză, iar Consiliul European trebuie să dezbată acestlucru", a subliniat o sursă apropiată de preşedintele Franţei, NicolasSarkozy.

Între timp, raidurile aeriene continuă. Ieri, un avionfrancez ar fi doborât un avion al forţelor libiene, care încălcase zona deinterdicţie aeriană. În cursul nopţii de miercuri spre joi, complexul luiMuammar Gaddafi din Tripoli a fost atacat din nou de coaliţia internaţională.Piloţii nu aveau ordin explicit de a viza complexul liderului libian. Pe dealtă parte, autorităţile libiene au dus jurnaliştii la un spital din Tripolipentru a le arăta cadavrele a 18 soldaţi şi civili care, potrivit lor, au fostucişi în atacurile forţelor occidentale din cursul nopţii de miercuri spre joi.Oficiali de la Tripoli acuză coaliţia că a ucis zeci de civili în timpulraidurilor care au început sâmbătă.

Intoxicare sau adevăr?

Politicieni libieni apropiaţi dictatorului MuammarGaddafi, inclusiv ministrul său de externe, ar fi contactat autorităţileamericane pentru a găsi o ieşire din criza actuală.

Un consilier pe probleme de securitate naţională alpreşedintelui american, Denis McDonough, a declarat pentru postul deteleviziune MSNBC că raidurile lansate de forţele americane, franceze şibritanice au un impact asupra regimului lui Gaddafi.

"Ţinând contde presiunea intensă la care sunt supuşi Gaddafi şi apropiaţii săi, în urmaactivităţii remarcabile a trupelor noastre, unii dintre ei ne contacteazăcăutând oportunităţi pentru a ieşi" din situaţia actuală, a explicatconsilierul. Un înalt oficial american, citat de Sofia News Agency, a spus căministrul libian de externe, Mussa Kussa, precum şi Abdullah al-Senussi,cumnatul lui Gaddafi şi şeful serviciilor militare de informaţii, au sunatrecent diplomaţi din Departamentul american de Stat. Aceste informaţii auapărut după ce, miercuri, Hillary Clinton spunea că unii oficiali libieniexplorează diverse opţiuni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image