2018-11-17 05:26


UPDATE. Zeci de morți în Egipt după ciocniri între susținătorii și adversarii lui Morsi. Ministrul egiptean de Interne promite ordine la Cairo

 |  11:00
UPDATE. Zeci de morți în Egipt după ciocniri între susținătorii și adversarii lui Morsi. Ministrul egiptean de Interne promite ordine la Cairo
Florentin Dincă

UPDATE, ora 17:53. Ministrul de Interne de la Cairo, Mohamed Ibrahim, a promis sâmbătă că forţele de ordine vor acţiona "în cadrul legii", cu "cât mai puţine pierderi posibile", pentru a elibera zone ocupate de aproape o lună de susţinătorii lui Morsi. În pus, oficialul egiptean consideră că islamiştii se fac vinovaţi de confruntările soldate cu zeci de morţi, argumentând că poliţia nu a folosit muniţie de război împotriva acestora.

Mii de simpatizanţi ai lui Morsi ocupă împrejurimile moscheei Rabaa al-Adawiya, la periferia Nasr City, în nord-estul Cairo, principalul lor punct de întâlnire, precum şi împrejurimile Universităţii din Cairo, în cartierul Giza. "Sperăm că (prostatarii) vor deveni mai raţionali şi că vor pune capăt acestor manifestaţii pentru a evita vărsarea de sânge", a declarat ministrul, la câteva ore după ce zeci de susţinători ai lui Morsi au murit în confruntările cu forţele de securitate în apropiere de Rabaa al-Adawiya.

Mohamed Ibrahim aruncă responsabilitatea violenţelor asupra islamiştilor, cele mai sângeroase de la înlăturarea lui Morsi de către armată la 3 iulie. "Fraţii Musulmani au refuzat ca ziua să se desfăşoare paşnic şi au căutat să o umbrească în mai multe guvernorate, în special la Cairo şi Alexandria", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hani Abdellatif, referindu-se la manifestaţiile masive de vineri. Abdellatif a subliniat că poliţia "nu a folosit altceva decât gaze lacrimogene" împotriva manifestanţilor.

UPDATE, ora 14:42. Bilanţul în urma violenţelor din Cairo, petrecute în noaptea de vineri spre sâmbătă, între protestatari şi forţele de ordine, se ridică la 120 de morţi şi circa 4.500 de răniţi, susţin Fraţii Musulmani. Formaţiunea islamistă a catalogat acest incident drept ''masacru''.

Violenţele au avut loc în Piaţa Rabia al-Adawiya, loc de adunare permanentă pentru susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi. Ample proteste ale adversarilor şi ale partizanilor lui Morsi au avut loc vineri în mai multe oraşe din Egipt. Potrivit militarilor, aproape 35 de milioane de persoane au coborât în stradă. Noaptea târziu au izbucnit confruntări. Luptele de stradă cele mai înverşunate între manifestanţi şi poliţişti au avut loc la Alexandria şi Cairo

UPDATE 12.39 Mai mult de 75 de susţinători ai lui Mohamed Morsi au fost ucişi în confruntările cu poliţia, sâmbătă dimineaţa, pe drumul către aeroportul din Cairo, potrivit unui spital de campanie administrat de Fraţii Musulmani.

Unitatea spitalicească instalată în moscheea Rabaa al-Adawiya, la periferia Nasr City, în nordul Cairo, a anunţat 75 de morţi şi 1.000 de răniţi în ciocnirile cu poliţia pe drumul către aeroport.

Demonstrațiile violente de vineri și sâmbătă din Egipt între susținătorii și adversarii președintelui islamist înlaăturat Mohamed Morsi s-au soldat cu zeci de morți. Mai mult de 31 de persoane au fost ucise la Cairo, iar şapte decese s-au înregistrat la Alexandria. Mai mult decât atât, în peninsula Sinai, bărbaţi înarmaţi au ucis un civil şi au rănit cinci soldaţi vineri seară.

Ministrul de interne egiptean, Mohamed Ibrahim, susține că, în scurt timp, va pune capăt demonstraţiilor susţinătorilor preşedintelui demis Morsi 'în cadrul legii'. Justiţia a dispus arestarea preventivă a lui Mohamed Morsi, deja reţinut într-un loc secret de armată după înlăturarea sa la 3 iulie, pentru presupusa complicitate la operaţiunile sângeroase împotriva forţelor de securitate în timpul revoltei împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak în 2011, imputate mişcării Hamas. Autorităţile au intensificat securitatea în întreaga ţară pentru aceste zile cu risc ridicat în care cele două tabere intenţionează să-şi confrunte forţele, în condiţiile în care violenţele legate de tulburările politice au făcut peste 200 de morţi într-o singură lună în Egipt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-27
Citeste si:
Un tribunal egiptean ordonă arestarea preventiva a lui Mohamed Morsi. Violenţe între susţinătorii şi adversarii fostului preşedinte
Creştinii copţi, ţinta atacurilor violente în Egipt

TAGURI: zeci, morti, egipt, ciocniri, sustinatori, adversari, presedintelui, islamist, mohamed, morsi, demonstratii, violente, cairo, alexandria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...