2019-04-19 10:01


Mircea Cărtărescu: «Facebook m-a vindecat de DEPRESIE, dar...»

 |  10:36
Mircea Cărtărescu: «Facebook m-a vindecat de DEPRESIE, dar...»

Mircea Cărtărescu nu se defineşte scriitor, nu explică ce este poezia, scrie zilnic în Jurnal, acum trei ani a ieşit din depresie datorită Facebook-ului, iar de întrebarea despre câştigarea Nobelului s-a plictisit spunând că lumea este obsedată de această chestiune mai mult decât el, sunt câteva dintre subiectele despre care a vorbit la prima ediţie a "Intersecţiilor de miercuri" din acest sezon.

"Nu mi-am zis niciodată scriitor. Nu mă definesc scriitor, mi-am zis întotdeauna un om care scrie literatură. Aşa mă consider şi astăzi. În ceea ce mă priveşte, definiţia a ceea ce fac eu seamănă cu ce-i scria într-o scrisoare Franz Kafka logodnicei sale Felice Bauer: În definitiv eu sunt numai şi numai literatură, sunt nimic altceva decât literatură".

Foarte mult timp m-a obsedat acea frază. Cum poate un om să spună despre el însuşi că este nimic altceva decât literatură, adică literatură fără rest? (...) Kafka a rămas pentru mine ca o stea polară, ca un fel de ideal de neatins pentru că este de neatins, de asta este şi atât de venerat, mulţi considerându-l cel mai important scriitor al modernităţii, deşi nici el nu s-a numit vreodată scriitor", i-a mărturisit Mircea Cărtărescu Svetlanei Cârstean în debutul dialogului.

Mircea Cărtărescu a dezvăluit câteva detalii despre obiceiurile scriitorului. Scrie zilnic o oră şi jumătate, de mână. "Scriu cu senzaţiile mele". 

De la 17 ani, din 15 septembrie 1973, Mircea Cărtărescu scrie în Jurnalul său. "Jurnalul meu este ca un fel de sită care are găuri mici înconjurate de găuri mari, în sensul că scriu aproape zilnic, alteori fac pauze. Însă în acele perioade sufăr cumplit. Jurnalul meu este a doua mea piele. Nu-mi seamănă cu adevărat, acolo este un personaj", a povestit scriitorul, care publică fragmente de jurnal pe Facebook. 

"Textele pe care le-am pus foarte rar pe Facebook sunt copiate din Jurnal. Ăsta e sensul Facebook-ului, e un fel de jurnal. Am faţă de Facebook o atitudine foarte ambiguă, pe de o parte îmi place. Acum trei ani m-a lovit o depresie foarte puternică, cu o jale continuă. Şi pentru că niciodată în viaţa mea nu am luat o pastilă, m-am gândit să intru pe Facebook despre care prietenii îmi spuseseră că e Sodoma şi Gomora. Am intrat pe Facebook şi într-o săptămână nu mai aveam depresia. M-a distrat atât de tare... Îmi lipseau prietenii, contactele, de asta aveam depresie. Mă şi enervează în fiecare zi, cumplit. Un lucru pe care l-am învăţat de pe Facebook a fost să-mi ţin gura. Am învăţat să nu reacţionez la fiecare lucru care nu-mi place. De câte ori vedeam ceva, o idioţenie, mă duceam şi spuneam: "nu-i frumos ce faceţi!". Nu mai reacţionez negativ la nimic. Dar la toată stupiditatea lumii să reacţionezi, ajungi la pepeni. Intru în fiecare zi, nu sunt adictiv, din orice lucru ies foarte uşor, dar mă şi supără foarte tare (...) Îmi gâdilă orgoliul, pentru că am aproape 70.000 de urmăritori, ceea ce pentru stima mea de sine nu e rău deloc".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-03

TAGURI: Mircea Cărtărescu, facebook, depresie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
03 Noi 2017

Are acest cartarescu o obsesie serioasa de a se compara doar cu celebritati (i-au murit laudatorii?), vezi mai jos ceva din 2013, text in care il ataca pe J.Lennon, iar la acea vreme se considera expatriat si chiar se gandea la plecare din tara, dar a inteles ca in alta tara ar fi un nimeni in drum si plin de praf, asa ca a ramas acolo unde guvernul ii plateste subzistenta si ii plateste traducerile in alte tari, pentru a avea si noi scriitori tradusi: Interviurile 22 | Editie scrisa Dec. 24, 2013 Am fost eliminat din viața publică de la noi cu o brutalitate securistică. Mă consider deja un expatriat. de MIRCEA CĂRTĂRESCU "...Lennon nu-i un exemplu bun, el a fost un încurcă-lume care-a avut geniu muzical. Nici vorbă să fie un intelectual. Ca „artist angajat“ a făcut gafe de care mai bine să nu vorbim..."------------------- George Harrison turned down an honor from Queen Elizabeth II Dec. 22, 2013, 9:27 AMEST WENN George Harrison turned down a special honor from British royal Queen Elizabeth II in 2000... Harrison previously accepted a Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE) medal from the royal in 1965 along with his Beatles bandmates, although JOHN LENNON later SENT his BACK as part of a peace protest...." _________________________--------------------------------------__________________________ Deci vine un pitigoi tzafnos si ne spune ca- cel mai popular si mai plans om al tutror timpurilor, un veritabil activist social- nu este bun si nu este intellectual- e "un incurca-lume"-, desi in 1965 (cand "marele scriitor" cartarescu inca se juca cu putzulica prin tzarana maidanului unde a crescut), J.Lennon indraznea un lucru nemaiauzit, ca semn de angajare a constiintei sale,in procesul pacii.Oh, dar pentru cartarescu a fi intelectual inseamna a scrie "poezele' despre vodka si alte gugumanii, el nu intelege ca un adevarat intelectual este cel care gandeste, se implica si o spune
LEVST.
03 Noi 2017

-cont- "...se implica si o spune public, in si despre drepturile omului. Iar acest cartarescu, era deja matur in ultimii 15 ani ai comunismului, iar daca tovarasii nu I-au dat sansa sa pupe si el in koor pe cineva, s-a razbunat cu noii tovarosi, din greu, iar cand acestia l-au impins la o parte, a inceput sa tipe ca s-a facut mierea agurida, desi el si cei ca el sunt vinovati de dezastrul actual al tarii, girand cu 'scrierile" lor nenorocitii care "conduc " Romania.(Acest comentariu a fost trimis -2 zile in urma- la Revista 22, dar nu a fost postat, asa cum nici comentariile la articolul Lidiei Moise si al Caterinei S.(despre Chile) nu au fost postate.Nu stiu cine este cerberul care cenzureaza aceste comentarii, daca sunt autorii articolelor, e vai de capul lor, daca sunt editorii de la pagina, atunci autorii ar trebui sa ceara ca , comentariile la articolele lor sa fie puse in pagina. Altfel unde mai este sensul"dialogului social"?)
LEVST.
03 Noi 2017

2013-06-20 Dupa cum se noteaza , comentariul meu nu este insultativ, insa foarte grafic-comparativ(cele doua "poezea"/poezie) , in schimb pe pagina sunt binevenite comentarii mizerabile si din greu voit insultative la adresa lui A.Paunescu si a celor care nu-l sustin pe cartarescu. Iar -ca profil psihologic- acest cartarescu sufera de mania grandorii dublata de cea a persecutiei:in primul caz este evident ca el se crede vreo stea internationala (daca nu intergalactica) loveste in cel mai mare poet national (contemporan si nr 2 , dupa Eminescu) si, in deraiajul etic al mintii sale, il ataca pe J.Lennon, cel mai cunoscut om de pe pamant, al tuturor timpurilor, chiar mai cunoscut (si regretat, plans) decata insasi Christos...Nu este nici o exagerare ! Asta dovedeste ca individul este in mare suferinta, de unde orice punere obiectiva la punct, i se pare "lovitura securista", cea ce probeaza ca sufera si de mania persecutiei, cea ce mi se pare ca este "normal" , in conjunctura cu prima manie obsesiva.Individul este practic de o hipocrizie crunta, el a facut exact ce a facut Paunescu, insa deosebirea este ca Paunescu si noi toti ceilalti eram fara termen de comparatie, dupa "89 toti am avut acces la acel termen de comparatie (si -banuiesc- mult mai intim si complet, indivizi ca si cartarescu, cu bani) insa cartarescu s-a transformat in lacheu de curte din bunavointa, el si cei ca el ar fi trebuit sa faca diferenta asteptata, insa ei au ales de fapt pe noii ceausesti, de care-vezi doamne!- il acuza pe Paunescu ca i-a cantat osanale, insa ei au facut -la modul cel mai practic- acelasi lucru, in fapt distrugand singura sansa de reabilitare a tarii...Iar acum, cand si cei pe care-i laudau, i-au scuipat din gura, se simt victimizati...Too bad!
LEVST.
03 Noi 2017

Pentru conformitate:2013-06-20/ Mircea Cartarescu -------------------------- La o artista:" prieteno, dormi linistita cu capul pe perna mea iar eu voi sta să ma uit la tine ne-am jucat mult timp unul cu altul sticla de vodca e la jumatate iar noaptea e-n toi... ...am prins zile misto si am facut multa dragoste dar totul e ca un anotimp incheiat tu vei mai uimi şi pe altii cu clasa ta eu voi mai scrie alte poezele." ------------------------------------------ Adrian Paunescu - Cine iese ultimul din tara ? Saracia noastra ne omoara, De atîta mars ne doare splina, Cine iese ultimul din tara E rugat sa stinga si lumina..." ___________-----------__________ Se pare ca aici avem un castigator! Plus lingaii de servici, care in loc sa-l besteleasca pe Paunescu (pentru a fi pe placul lui cartarescu) sau sa-l laude pe cartarescu (pentru a fi si mai pe placul sau) ei fac ce au in consemn, ataca comentatorii onesti, care isi spun parerea fara a lua in seama omul politic, ci doar artistul (cum zice insasi subiectul comentariilor), pentru ca daca punem in ecuatie omul politic, vom avea surpriza sa constatam ca chiar si geniile omenirii ar trebui radiate din orice statistica , pentru ca -deobicei- au fost homofobi, xenofobi, etc., asa cum este cazul cu N.Paulescu, cu "cei 3 prieteni", cu Schopenhauer (care btw, spunea ca "universul nu este un loc rational") si chiar marii artisiti ai renasterii, politic, erau afiliati catolicismului timpului, care sub privirea lor a comis cele mai intinse genociduri din istoria omenirii. Insa vom mai putea sta de vorba peste 8-10 ani, cand si m. cartarescu va fi la 3 -4 ani dupa trecerea 'in lumea dreptilor" si vom vedea cine este ramas in mintea si inima opiniei publice, pentru ca (un citat aprox. din Dr. Jivago), "poporul isi iubeste poetii" si le iarta orice, cam acesta este adevarul, oamenii dintotdeauna au fost fascinati de abilitatea poetilor(reali) de a pune in RIME, idei frumoase sau nastrusnice cat si adevaruri verifi
LEVST.
03 Noi 2017

-cont- "...adevaruri verificabile, ori mircea cartarescu nu este un poet.Pentru nici un standard.(Iar pentru aerisire: Mai rasfirati, paracioclilor, mai rasfirati!) Cinstit, poezele ca ale lui cartarescu le scrie orice paznic de noapte de pe la vechile ce-ap-euri sau lacuri de acumulare, asa ca -as zice- cand e vorba de poezie, tipul este expropriat de talent, iar lingusitorii sai, de bun-simt!/// Mircea Cartarescu: De-acum, IOHANNIS sau nimic. Avem de ales intre BINE si RAU."De-acum, Iohannis sau nimic! Indemn pe toata lumea care are incredere in mine sa-l voteze in turul al doilea pe Klaus Iohannis, un om incomparabil mai bun decat oponentul sau...""Mircea CARTARESCU o voteaza pe Monica MACOVEI. Vezi ce alti intelectuali o mai sustin...""...In 2010, Victor Ponta il compara pe Cartarescu cu seful propagandei naziste, Josef Goebbels, si il acuza pe scriitorul roman ca manifesta "ura evident de sorginte si de exprimare nazista" la adresa sa." ____--------____ nu ca as fi de acord cu comentariul lui vioras , mai degraba el a fost nazist(impotriva romanilor) , insa se vede ca , cartarescu are afinitati "securistice", indragostit de iohanii, ginere de mare securist, de monica machiavella, fata de alt mare securist, cartarescu o voia pe monica pres-edinte, in acest fel s-ar fi inchis complet drumul spre redeschiderea dosarului "Flota" si ar fi iesit si el cu mutra ceva mai curata( cel putin aparent), in sensul ca, cainele basset nu ar fi ajuns la puscarie( deci nevinot, chiar erou!, nu?), caine pe care cartarescu il pupase -in koor- ani si ani la rand...
ANONIM
03 Noi 2017

.......DAR DE PROSTIE .INFATUARE SI IPCRIZIE CAND SI CINE TE VA VINDECA?
LEVST.
03 Noi 2017

Catch the spirit...catch the moment...":(Myosotis scorpioides- un fel de reminder) In speranta-probabil desarta- ca "scroafele sacre" ale natiei se vor sensibiliza, am sa reiau acest comentariu:"In seara asta am o intrebare pentru "adevaratii" filozofi si carturari ai natiei, gen plesu, liiceanu, cornea, cartarescu si alti borfasi din marea lor grupa, care sunt viermii care erodeaza cel mai cumplit statutul tarii, prin faptul ca ei sunt cei care au sustinut si sustin proprii lor emanati, ajunsi-impinsi- in varful piramidei...In primul rand vreau sa-i intreb daca au auzit de cazul Dreyfus si Emile Zola, care a luptat singur impotriva armatei franceze(corupte) si chiar impotriva populatiei manipulata de discursuri patriotarde ale generalilor...El si-a riscat libertatea si s-a auto exilat in Anglia, pentru a se impune o libertate individuala incalcata prin conspiratie, cat si pentru liberalizarea politicii franceze a timpului...Bine, cei enumerati mai sus si inca vrea zece duzini ca ei, la un loc, din punct de vedere al valorii literare vorbind, nu sunt nici macar la unghia lui Emile Zola, dar- real- au toate sanse ca-social- sa devina si ei cineva...Intrebarea este daca acesti lasi filfizoni , permanent in solda puterii, vor avea vreodata puterea morala sa se ridice si sa savarseasca cea ce sute de mii , sau milioane de romani onesti -din tara si plecati- asteapta de la ei, adica simplul gest de a se pune in fruntea maselor si sa initieze o adevarata revolutie, in care toata clasa politica de dupa "89 sa fie matrasita complet, prin incarcerare de minim 10 ani si -apoi- ei sa puna bazele si directiile unui adevarat stat de drept , bazat pe echitate si justitie sociala...plesule, cartarescu, cornea si liiceanu si alte loaze ca voi, sunteti voi in stare sa faceti ceva pentru poporul pe care -alaturi de politicieni- il sugeti de sange? Sau numai gandidndu-va cam ce ar insemna asta, va simtiti mai mult ca oricand kkti pe voi, pana peste urechi? Gunoaielor, voi sunte
LEVST.
03 Noi 2017

Gunoaielor, voi sunteti cei mari perfizi vanzatori de tara..
MIKIM
06 Noi 2017

Te-a vindecat de depresie si te-a imbolnavit de JIGODIE.
Random imageUltimele stiri


STARBAG