2019-04-24 05:17


Noroc?!

 |  16:43
Cezar Pârlog

Alo, Nelu, salutare! Poţi vorbi? Bine, bine, poftă bună, hai că nu te ţin mult. Dă-mi un sfat. Stai să-ţi zic. Sînt puţin supărat. Ştii că m-am însurat anul trecut, acum aşteptăm un copil, ne-am luat şi apartament cu „Prima casă”, am mai avut niște bani de la nuntă, a vîndut și soacră-mea doi porci... Nu, nu, bătrînu’ e bine. Da, mă, şi la serviciu.

Stai aşa să-ţi zic. Ştii că eu n-am prea avut noroc aşa, din senin; numai cu munca. Bine, am găsit eu cîte un pix pe stradă, cînd eram prin generală, ştiu că dup-aia mergeam numai cu ochii pe jos, speram să mai pice ceva, da, a venit la vreo doi ani după, un ceas electronic de damă; de-ăla de cinci lei, şi mai era şi zgîriat. După aia - zero tăiat în cinşpe, frate. Ei bine, de cînd cu loteria bonurilor, aia a lu’ Ponta, am început să adun bonuri din-astea. De cîteva ori le-am luat şi de pe jos; da’ asta rar... Da, mă, ai ghicit, am cîştigat! Culmea, eu sînt singurul cîştigător. Nu se-mparte cu nimeni. Şi mîine e ultima zi cînd se poate cere premiul. Aşteaptă ăia cu televiziunile în faţa intrării, la sediu, da, la finanțe, la minister. Dacian ăsta zice că vrea el să dea premiul, să fie un exemplu, că trebuie făcută o educaţie şi că vede treaba asta ca pe „un pas spre normalitate şi civism”. Pe bune, mă, că eu am cîştigat. Şi nu ştiu ce să fac. Ţi-am zis, Eliza a terminat şi rezidenţiatul, lucrează la Municipal, e bine, colectiv ca lumea, apartamentul e micuţ, dar e într-o zonă liniştită, într-o casă din Cotroceni, avem şi curte, vine şi ăla micu’, o să fie fetiţă, Eliza vrea să-i spunem Miriam, îmi place şi mie, nu sună rău, am găsit şi naşi… Ţi-am zis, problema e că mîine e ultima zi cu bonu’ ăla. Cum de ce nu mă duc? Păi nu ţi-am zis? E de la un salon erotic cu masaj, S.C. Caleidoscop Turism S.R.L., undeva pe Victoriei, şase sute optzeci de lei; „masaj total cu finalizare”! Auzi, mă? „Cu finalizare!!”  Cred că l-am luat de pe jos cînd am fost, în pauză, să mi iau covrigi,la prînz, zugrăvesc la unii, pe Academiei. Ce dracu’ să fac, ce zici, cumperi? Zece mii de lei; facem la notar… Alo, alo! Nu se-aude...

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-14

TAGURI: noroc, nelu, copil
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALO! SE AUDE...
14 Ian 2016

și încă foarte bine de partea cealaltă a telefonului, numai că amicul este speriat de confirmarea sau infirmarea celor formulate ”întrebător”, mai abitir decât de întrebările (formale) puse la început despre soacră (îngăduitoare, rea sau ”bună” la fel ca berea, preferabilă RECE și pe masă – aia din sufragerie sau bucătărie), despre porci (sacrificați și valorificați în euroi care fac bine la neuroi), nevastă (tânără, frumoasă și devreme-acasă), casă (în curs de îmbunătățire prin termopane, faianță și stâlpi de rezistență dărâmați fiindcă-i cam mică, chiar dacă e cotrocenistă) sau copil (care e ”pe vine”)... toate, generatoare de liniște sau panică. De ce? Pentru că nu vrea să influențeze eventuale decizii majore care se pot lăsa cu dezamăgiri, motiv de divorț și pensie alimentară ante-pronunțată, anticipată.
1. OMUL NU VREA
14 Ian 2016

să se facă ”părtaș” moral la sfatul dat de a ridica premiul...dintr-un salon de masaj erotic dus.... până la căpăt și 2. Poate ros de invidie și verde la față pentru o așa oportunitate venită nu din cer, ci de pe jos... cu girul și înmânarea expresă a primului dintre primi pe țară la agricultură, nu și la masaj... erotic -:)
ACUMA,
14 Ian 2016

Depinde și cu ce fel de Nelu s-a vorbit la telefon. Dacă amicul e un fel de Nelu Mexicanu’, înseamnă că are musai mustață (pe oală), bani în conturi, gagici mișto și ceva influență...pe strada Academiei! Iar pe ”întrebător” îl cunoaște din școala generală, rămânând amici ”pe viață” datorită vremurilor lăsate cu mult în urmă. Iar faptul că mai sunt amici, înseamnă că 1. Interesul poartă (totuși) fesul, zugrăvindu-i Neluțului în dormitor - îngerași rubiconzi și roz în obraji, cu zulufi aurii sau castanii, pe o sumă nu așa de exorbitantă și 2. Mai ”copilăresc” împreună, cerându-și sfatul, reciproc!
IO ZIC Că
14 Ian 2016

Întrebătorul e un pic DIN TOATE... laș, oleac moral, dar mai ales pragmatic! Practic dorește niște bani (ne)câștigați cinstit, (ne)munciți, adunați (la noroc) de pe jos...un fel F.N.I. care girează intrarea (nu și ieșirea) de la S.C. Caleidoscop care face ”turism” erotic fiind o societate cu răspundere limitată... în dobândirea de boli lumești sau niscaiva alergii ori eczeme. Și, pentru că știe ce-l așteaptă dacă scurtează drumul de la gând direct la faptă... nu vrea complicații, chiar dacă nevasta-i lucrează la Municipal, vrea în schimb compensații bănești pentru nefăptuire (decât cu gândul), de 10.000 lei și nu oricum, la Notar! Amicul, posibil să fi rămas încă PE RECEPȚIE , dându-și în bobi singur sau citindu-i mama Omida în vârtelnița de la 12 noaptea dacă să dea banii din cont ca fraierul, pe un bilețel fiscal murdar, tăvălit de încălțările celor care-au trecut pe Academiei...cules pur și simplu, de pe jos!
CEZAR PâRLOG
20 Ian 2016

bine ati revenit! V-am simtit lipsa!
Random imageUltimele stiri


STARBAG