2017-01-24 01:00


Gunoaiele se regenerează mai rapid decât natura, în pădurea Băneasa

 |  17:07
Gunoaiele se regenerează mai rapid decât natura, în pădurea Băneasa

Înciuda numeroaselor campanii de strângere a gunoaielor, organizate de PrimariaCapitalei, partide politice, instituţii de învăţământ sau de tot felul deorganizaţii ecologiste în pădurea Băneasa, locul este murdărit zilnic.

Nesimţireaunora dintre bucureştenii ieşiţi la iarbă verde, dar şi a unora dintre veciniide cartier, care găsesc aici un loc ideal de depozitare a resturilor menajeresau a deşeurilor rezultate în urma amenajării curţilor şi locuinţelor, face să seacumuleze tone de gunoaie în fiecare săptămână, chiar în inima naturii.Fenomenul pare să fi fost prea puţin descurajat de interzicerea grătarelor şi aaccesului autovehiculelor în pădure, sau de ameninţarea amenzilor. Nu e onoutate că, după picnicurile stropite din belşug cu vin şi bere, mulţi dintrecei care preferă să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în sânul naturii lasă înurmă mormane de gunoaie. Se întâmplă peste tot, în pădurile de la margineaCapitalei, la deal, la munte, la marginea câmpurilor, în spaţiile de parcare depe autostrăzi sau pe drumurile naţionale. Problema este că unii se afundă înlocuri greu accesibile, care nu intră în raza societăţilor de salubrizare,departe de potecile umblate ale pădurii.

Pentrucă nu te duci la un frate şi dai maneaua la maxim în casa lui sau te ridici dela masă şi laşi totul vraişte în jurul tău fără să îţi pese, asta după ce aidevastat copacii pentru a-ţi face rost de lemne pentru foc.

Întâlniri romanticecu lumânări şi prezervative

Ultima „fiţă” a tinerilor obişnuiţi, care nudispun de mijloace financiare desosebite, e să iasă cu iubita sau cu amanta laaer curat, cu păturica, lumânările parfumate şi sticla de şampanie. Şi undepoate fi mai frumos, mai senzual şi mai discret, decât în pădurea Băneasa?

Deşiaccesul autovehiculelor este oarecum restricţionat în perimetru, iubitorii deverde şi de natură lasă maşinile la intrare şi „campează” în adâncul pădurii. Şi,în ciuda tuturor apelurilor privind păstrarea curăţeniei, unii continuă săarunce, printre copaci, PET-uri şi cutii de bere, pungi de plastic, cârpe,cutii de suc, sticle şi tot felul de resturi alimentare, care mai de care maicolorate şi mai scârboase. Aleile şi cărările care dau spre ParculPrivighetorilor sunt toate un covor „minunat” de prezervative (folosite, fireşte!)şi de ambalaje lucitoare care îndeamnă la protecţie. Aici se face şi mizeriemorală, prin „grija” autorităţilor, incapabile să pună punct prostituţiei, carese dezvoltă la doi paşi de Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

„Ar trebui ca noi,cetăţenii, să fim un pic mai simţiţi”

„Vin toţi să arunce gunoaiele, dar nu lamargine, acolo unde există coşuri speciale, ci chiar în pădure, se plângeMioara Bologa. Eu locuiesc în apropiere. Îmi plimb câinele zilnic pe aici şi măîngrozesc de ceea ce văd. Cei de la salubritate nu au cum şi de unde să ştie căîn mijlocul pădurii sunt maldăre de sticle şi de mizerii. Ar trebui ca noi,cetăţenii, să fim un pic mai simţiţi şi să nu mai distrugem şi bruma asta depădure ca ne-a mai rămas!” Într-adevăr, la 30-40 de metri de aleile principaleale pădurii Băneasa, există poienţe care „vorbesc” despre întâlnirile secreteale unora dintre concetăţenii noştri: sticle de vin spumos azvârlite priniarbă, cartoane goale de prăjituri, mucuri de lumânări parfumate.

Amenzi simbolicepentru distrugerea naturii

Legea mediului 31/2000 prevede amenzi de la120 de lei la 200 de lei pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau alteobiecte aprinse în păduri, precum şi aprinderea focului la o distanţă mai micăde 100 metri de limita pădurilor. Amendă de la 80 de lei la 120 de lei pentruaducerea sau depozitarea de piatră, moloz, cadavre, gunoaie şi alte deşeuri înfondul forestier naţional sau pe terenurile cu vegetaţie forestieră. Amendă dela 60 la 80 de lei pentru aruncarea, lăsarea în interiorul sau la lizierapădurii a ambalajelor şi resturilor menajere. Amenzile sunt simbolice, iarfaptele sunt uneori greu de dovedit. Ca să poată fi prinşi, cei care aruncăgunoaiele în pădure trebuie să facă asta în faţa oamenilor legii, trebuie săfie văzuţi şi dovediţi. Dar cum aşa ceva este imposibil la noi, cei care au degând să facă mizerie, ar trebui să sune înainte la Protecţia Mediului, ca săanunţe acolo ce au de gând! Măcar aşa, de distracţie şi să vadă dacă răspundecineva…


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27

Mai multe imagini:
Gunoaiele se regenerează mai rapid decât natura, în pădurea Băneasa
zoom
Gunoaiele se regenerează mai rapid decât natura, în pădurea Băneasa
zoom
Gunoaiele se regenerează mai rapid decât natura, în pădurea Băneasa
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image