2017-01-17 23:38

MEDIU


Invadatorii exotici din Marea Neagră

 |  18:48
Invadatorii exotici din Marea Neagră

De câțivaani buni, Marea Neagră a devenit gazda mai multor specii exotice de animale,provenite din fauna marină a Orientului îndepărtat sau a Oceanului Atlantic. Noii „locatari” au călătorit în apele debalast ale navelor și deja au început să facă necazuri. Un exemplu este Rapana,care a epuizat în totalitate populaţia de stridii şi a trecut la midii.

Melculcălător

Răzvan Popescu, reprezentant al Oceanic ClubConstanţa, spune că dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: Rapana venosa,Mya arenaria, Mnemiopsis leidy (meduza, n.r.) şi Beroe ovata. Unele provin dinMarea Japoniei, altele din Atlanticul de Nord, Oceanul Indian sau Marea Chineide Sud. „În ultimii 50–60 de ani, invazia a crescut odată cu intensificareatraficului naval. Acestea pot veni de oriunde şi se pot instala în MareaNeagră, dacă suportă variaţiile mari de salinitate. Migraţia s-a produs de cândlumea, având în vedere că Oceanul Planetar este continuu, însă viteza cu careacestea călătoresc, în zilele noastre, ajutate de om, e imensă. Atunci cândrăspândirea este facilitată se pot produce dezechilibre grave, spune biologulmarin”. Dacă Mya Arenaria, scoica aceea mare, albă, întâlnită pe plajele nisipoase,a fost introdusă în anii ‘60 de specialiştii din fosta URSS pentru a oferi osursă de hrană suplimentară sturionilor, nu acelaşi lucru se poate spune despreRapana venosa sau Rapana thomasiana. Acest melc, cel mai mare din Marea Neagră,care se găseşte de obicei pe tarabele artizanilor, provine din Marea Japonieişi a călătorit sub formă de pontă (numărul total de icre sau ouă depuse de ospecie) în chila navelor venite din Orientul îndepărtat, în anii ‘50. Rapana aepuizat în totalitate populaţia de stridii (Ostrea sp.)şi a trecut lamidii (Mitilus galloprovincialis). Unele specii sunt benefice, cum ar fi Myraarenaria, care este o bogată sursă de hrană pentru calcani şi sturioni.

O meduză devoratoare de icre

Mnemiopsisși Beroe au venit prin intermediul apelor de balast din Atlanticul de Nord înanii ‘80 și, respective, ‘90. Apele de balast reprezintă ape din mare, încărcatede o navă în tancuri speciale, pentru a se menține pe linia de plutire în condițiileunei încărcături cu densitate mică. Aceste ape sunt descărcate ulterior înportul de destinație, când nava respectivă va trebui să încarce o altă marfă cudensitate superioară. Odată cu descărcarea apelor au apărut în mare şi acestevietăţi. Avantajul unei specii nou- venite este că în prima etapă nu areprădători naturali, astfel că populaţia se dezvoltă exponenţial şi nu decadedecât odată cu sursa de hrană, asta dacă nu îşi îmbunătăţeşte pe parcurs„meniul”. Mnemiopsis leidy este una dintre cauzele pentru care în ultimele douădecenii mulţi pescari din Marea Neagră au ajuns în pragul colapsului. Hrana eiprincipală o reprezintă meroplanctonul din care fac parte și icrele majoritățiispeciilor de pești din zonă. Dezechilibrarea ecologică a ecosistemelor MăriiNegre poate avea un impact direct asupra turismului, în sensul că o serie despecii favorizate de acest fenomen pot produce disconfort celor ce vin să îșipetreacă vacanțele aici. Nu este exclus ca în viitor să apară speciipericuloase pentru om. Faţă de această situaţie, Administraţia PorturilorMaritime Constanţa a luat măsura de a aplica tratamente speciale apelor debalast ale navelor, însă nu se ştie dacă şi celelalte ţări riverane Mării Negrepractică acest lucru. În prezent, Oceanic Club monitorizează efectele pe carele au schimbările climatice asupra biodiversităţii marine de la coastaromânească, dar şi apariţia invadatorilor exotici în această regiune.

Foto: Oceanic Club Constanţa


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-07-31

Mai multe imagini:
Invadatorii exotici din Marea Neagră
zoom
Invadatorii exotici din Marea Neagră
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image