2017-01-18 06:07

MEDIU


Investiţie îndelung contestată. „Drumul lui Băsescu”, DN 66A , gata să primească acordul de mediu

 |  17:09
Investiţie îndelung contestată. „Drumul lui Băsescu”, DN 66A , gata să primească acordul de mediu

După aproape patru ani de tergiversări, modenizareaDN 66A, o şosea care traversează prinzone protejate din munţii Retezat, ar putea primi acordul de mediu. AgenţiaNaţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) este pe cale să emită acordul demediu pentru DN 66A, drum care urmează să treacă prin zone protejate din munţiiRetezat, informează un comunicat al Asociaţiei Agent Green, citat de Agerpres.

Activiştii au depus la ANPM o moţiune pentrua impiedica eliberarea acordului de mediu. Lucrările la DN 66A în munţiiRetezat ar putea începe din această vară, susţin reprezentanţii asociaţiei.Agent Green şi organizaţiile partenere (WWF, Milvus, Societatea CarpatinăArdeleană, Societatea Română de Herpetologie, Asociaţia pentru ProtecţiaLiliecilor din România) au depus în ianuarie 2011 contrastudiul la DN 66A. Înaprilie, a fost dezvăluit un caz de fraudă în cadrul studiului de impact la DN66A realizat de beneficiarul drumului. „Am fost mai mult decât surprins sădescopăr că ANPM acoperă frauda Ecoterra şi că este pe cale să permitădistrugerea munţilor Retezat unde este adăpostit ultimul Peisaj ForestierIntact din zona de climă temperată a Europei. La un nivel şi mai înalt,ministrul Borbely, care promisese anul trecut că legea va fi respectată încazul DN 66A, îl acoperă pe preşdintele ANPM, Iosif Nagy. Se invocă siguranţanaţională pentru o situaţie în care aceasta nu se justifică. Nu existăsuficienţi beneficiari, iar drumurile naţionale din proximitate au trafic redus(mă refer la DN 66A şi DN 67D)”, a arătat Gabriel Păun, preşedintele AgentGreen. Acesta a precizat că în luna mai, revista „Ocrotirea Naturii” aAcademiei Române a confirmat existenţa Peisajului Forestier Intact (PFI) dinRetezat. „În anul 2007, Ministerul Mediului a comandat un studiu ce a fostrealizat de ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice) care confirmă,de asemenea, existenţa PFI”, a adăugat Păun. Agent Green, WWF, Milvus,Societatea Carpatină Ardeleană, Societatea Română de Herpetologie, Asociaţiapentru Protecţia Liliecilor din România au cerut ministrului Laszlo Borbely săintervină la ANPM şi să oprească procedura de eliberare a acordului de mediu pentruDN 66A şi să comande o anchetă privindfrauda Ecoterra în cazul DN 66A.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRINA
06 Ian 2013

sa se dea drumu la lucrar i sa se deschida o fabric a in uricani sa se lucrez e ca pe vremea lui ceause scu suntem multi de acord pentru drum

Adauga un comentariu

Random image