2018-07-20 06:14


10, 14 iunie, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”: Mihai Călin este “Băiatul din utima bancă”

 |  15:21
10, 14 iunie, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”: Mihai Călin este “Băiatul din utima bancă”

Un profesor de liceu corectează lucrările pe care le-a dat elevilor săi, lucrări cu titlul ''Cum mi-am petrecut ultimul weekend''. Fiecare lucrare i se pare mai proastă decât precedenta.

Până îi cade în mână lucrarea băiatului cel tăcut, care stă în ultima bancă. Profesorul o citeşte de câteva ori, ca să fie sigur că nu-l înşală ochii. Pornind de la această compunere surprinzătoare, între adult şi tânăr se creează o legătură deopotrivă profundă şi primejdioasă. Periculoasă pentru ei şi pentru cei din jurul lor. “Băiatul din ultima bancă” este o piesă despre maeştri şi discipoli; despre părinţi şi copii; despre oameni care au văzut prea mult şi oameni care învaţă să privească. O piesă despre plăcerea de a te amesteca în vieţile altora şi despre riscul de a confunda viaţa cu literatura. O piesă despre cei ce aleg ultima bancă: aceea de unde se văd toate celelalte.

Actorul Mihai Călin interpretează rolul German. La Teatrul Naţional, Mihai Călin a jucat în “Trilogia Antică”după Euripide şi Seneca, “Numele trandafirului” după Umberto Eco, “Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ioan Popa, “Jocul dragostei şi al întâmplării” de Pierre de Marivaux, “O noapte furtunoasă” şi “O scisoare pierdută” de I.L. Caragiale şi multe altele. În 1995 a fost solicitat să lucreze la postul de televiziune PRO TV. A prezentat o emisiune matinală împreună cu actorul Florin Călinescu. În 1996 a prezentat emisiunea concurs “Ştii şi câştigi”, apoi “Superbingo”. Mai târziu a fost distribuit şi în seriale de televiziune ca: “Inimă de ţigan”, “Băieţi buni”, “Burlacii”, “Regina”, “Aniela”, “Iubire ca în filme”, “Aphrodisia” etc. A cunoscut-o pe sotia sa, Silvia Mihai, absolventă a facultăţii de coregrafie, secţia dans contemporan în timpul studenţiei. Au împreună un fiu, Matei Călin.  De asemenea, îi regăsim vocea în celebrul documentar “Marele jaf comunist” de Alexandru Solomon (2004).

CRITICĂ: Literatură prin efracţie

"O banală oră de limbă şi literatură. Profesorul le propune elevilor să scrie o compunere cu tema: cum mi-am petrecut weekendul. Într-un noian de lucrări mediocre, banale, puerile, ridicole care trădează o sărăcie a spiritului şi a minţii, o singură compoziţie interesantă. Claudio descrie atmosfera din casa colegului său Rafa, pe care îl meditează la matematică. Acesta e începutul unei aventuri deopotrivă umane şi literare."


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-29

TAGURI: Mihai Calin, Baiatul din ultima banca, Teatrul National

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova