2016-12-10 22:43

MONDEN


14 ianuarie, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”: “Dor de Eminescu”, imaginat de Caramitru

 |  21:00
14 ianuarie, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”: “Dor de Eminescu”, imaginat de Caramitru

În vara anului 2011, recitalul “Dor de Eminescu” a cunoscut un mare succes în Statele Unite ale Americii şi în Canada, turneu realizat sub egida ICR New York. Cei doi artişti, Aurelian Octav Popa şi Ion Caramitru, dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica, prezintă un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Recitalul reprezintă totodată un prilej rar de a auzi o limbă română de calitate superioară, exerciţiu atât de necesar în timpurile noastre. “Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”, spune Ion Caramitru. Iar muzicianul Aurelian Octav Popa a completat: “Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”. Ion Caramitru (foto) a participat la revoluţia română din 1989, fiind printre cei care au cucerit TVR-ul în 22 decembrie 1989. Alături de Mircea Dinescu au anunţat la televiziune căderea regimului Ceauşescu. A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (figurând pe lista membrilor iniţiali anunţaţi la TVR de Ion Iliescu), apoi în ConsiliulProvizoriu de Uniune Naţională, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte. S-a plasat în opoziţie cu fostul preşedinte Ion Iliescu. Membru PNŢCD, ministru al culturii (12 decembrie 1996 - 28 decembrie 2000) în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: Ion Caramitru, recital, Dor de Eminescu, turneu, canadaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Se amână votul privind acordul CETA Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada... 25 Noi 2016 | (0)
Irina Bara, în sferturile de finală ale turneului ITF de la Valencia Jucătoarea de tenis Irina Bara, aflată pe locul 246 WTA, s-a calificat în sferturile de finală... 24 Noi 2016 | (0)