2017-01-25 03:31


16-25 ianuarie, Bucureşti, Cluj-Napoca: Festivalul animaţiei macedonene

 |  21:00
16-25 ianuarie, Bucureşti, Cluj-Napoca: Festivalul animaţiei macedonene

Arhiva Naţională de Filme vă propune un neaşteptat eveniment balcanic, care se desfăşoară în Bucureşti, la Cinematecă - Sala Union şi la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Festivalul este organizat în colaborare cu Cinemateca Macedoniei.

Cinefilii pot să vadă acum un Program de desene animate de Darko Marković (51 minute), 6 reprezentanţi ai animaţiei macedonene (60 minute). La spectacolul de gală participă Mimi Gjorgjovska - Ilievska, directoarea Cinematecii Macedoniei. Darko Marković (foto) s-a născut la Skopje pe 18 decembrie 1940. A absolvit arhitectura în 1966, iar în 1972 a făcut o specializare în animaţie la Zagreb, unde l-a avut ca mentor pe Duşan Vukotić. În 1975 a fost angajat de Vardar Film pentru noul studio de animaţie. Marković s-a făcut cunoscut atât ca autor de desene animate, cât şi ca unul dintre cei mai importanţi caricaturişti şi autori de benzi desenate sub semnătura “Dar-Mar”. Sub peniţa sa ia naştere în 1979 seria de benzi desenate care îl are ca protagonist pe Peţko, un urmaş al lui Petar cel isteţ (Itar Pejo) din folclorul macedonean. Această serie de benzi desenate publicată în ziarul “Nova Makedonija” va dura 30 de ani. Între 1988-1995, s-a stabilit la Londra. În această perioadă a realizat efectele speciale la desenul animat “Freddie broscoiul/Freddie as FRO 7” (1992, M. Britanie) realizat de conaţionalul său Jon Acevski. Practic, abia după întoarcerea în Macedonia a putut să-şi reia activitatea de regizor de animaţie. În 1996 a întemeiat şi a condus pentru scurt timp Telma TV, iar din anul 2000 o altă televiziune privată, A1, i-a finanţat şi transmis o serie de desene animate avându-l ca erou principal pe Peţko.

Desenele animate împreună cu caricaturile i-au adus lui Darko Marković 30 de premii şi l-au propulsat ca una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii macedonene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

TAGURI: Festivalul animatiei macedonene, ianuarie, Bucuresti, evenimentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image