2017-01-24 19:36


23 decembrie, Sala Palatului: Tudor Gheorghe - Degeaba...?!

 |  21:00
23 decembrie, Sala Palatului: Tudor Gheorghe - Degeaba...?!

Tudor Gheorghe este un cântareţ, compozitor şi actor român, născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilăria, dar mai ales adolescenţa i-au fost dificile. Tatăl, cântăreţ la biserică, a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989.

Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979 i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După Revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit în forţă.

În 1966 a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din ţară. După rolurile jucate în studenţie, a debutat pe scena Naţionalului craiovean, în rolul Paznicul tânar din “Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu. Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câţiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca “Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, “D-ale carnavalului”, de I. L. Caragiale sau “Doamna nevăzută”, de Pedro Calderón de la Barca. În 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a ieşit la rampă cu primul său recital, “Menestrel la curţile dorului”, cu poezia poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. După alţi doi ani de studii aprofundate, susţinute la Institutul de folclor din Bucureşti a urmat al doilea recital – “Şapte balade”. Succesul, cariera şi evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea “venite de la sine”, dar în spatele uriaşului succes stau ani de muncă înverşunată, de studiu intens şi de multe oprelişti şi nevoi.

Având nenumărate probleme cu organele de represiune din perioada comunistă, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariţia în public pentru aproape zece ani, până la Revoluţia din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul “Pe-un franc poet”, pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. În noiembrie 2006, artistul a prezentat în premieră spectacolul “Calvarul unei inime pribegi”, cu cântece din anii 1930, cântate de artişti precum Cristian Vasile şi Jean Moscopol. Pe lângă cântecele epocii, în spectacol sunt citite şi câteva anunţuri din ziarele din acea perioadă, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. În 2007 a fost lansat şi albumul cu acest spectacol.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-12

TAGURI: Tudor Gheorge, concert, decembrie, DegeabaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image