2017-01-22 01:52

MONDEN


24 decembrie, Green Hours: A Christmas with Maria Răducanu

 |  21:00
24 decembrie, Green Hours: A Christmas with Maria Răducanu

N-o căutaţi în paginile presei mondene, nici la emisiunile de la televizor. Şi în ziare îi veţi citi rar numele, pentru că nu-şi doreşte să apară. O găsiţi în penumbra unei săli mici, unde luminează scena fără licurici sintetici şi stele născute de computer. Glasul îi umple de culori spaţiul din jur. Aşa şi-a câştigat admiraţia celor care pun preţ pe jazz.

Maria Răducanu e un nume greu în jazz, dar nici pe departe o divă dintre cele care pretind adoraţie, lux ori devotament veşnic. Nu se numără nici printre "muzicienii cu patalama". "Faptul că nu exist, oficial, în calitate de cântăreaţă face parte din destinul meu. O vreme a fost un complex, dar cu timpul devine o virtute. Ar fi teribilism să spun c-o cultiv. Dar nu-mi mai cer de mult scuze pentru lumea în care trăiesc".

Maria Răducanu este o artistă greu de categorisit stilistic. De un clasic nonconformism, ea îşi provoacă publicul, cu fiecare nouă apariţie, la sinceritate, deschidere, declişeizare. Nu cântă pentru snobi, deşi muzica ei este una de rafinament. Fie că stă turceşte pe o străduţă din Paris sau pe scena unei Filarmonici, cântecul ei stă sub semnul aceluiaşi crez "dostoievskian" potrivit căruia “Frumosul va mântui Lumea”.

De-a lungul timpului, cântăreaţa a avut colaborări cu majoritatea muzicienilor de jazz din România: Johnny Răducanu, Vlaicu Golcea, Mihai Iordache, Puiu Pascu sau Eugen Nichiteanu, dar şi cu personalităţi ale jazz-ului occidental, printre care amintim Maurice de Martin, Jan Roder şi Michael Griener, americanii Chris Dahlgren, Ben Abarbanel-Wolff şi Travis DiRuzza, francezii Siegfried Kessler şi Malo Vallois, suedezul Krister Jonsson. Ea se mândreşte cu o discografie bogată, foarte bine primită de public şi de critica de specialitate: opt albume sub nume propriu şi două la care participă ca invitată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: Maria Raducanu, Green Hours, concert, AjunComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image