2018-11-16 21:02


25 aprilie, Teatrul Mic: Cristian Iacob prins în „Pensiunea Completă”

 |  14:14
25 aprilie, Teatrul Mic: Cristian Iacob prins în  „Pensiunea Completă”

Cunoscut în întreaga lume datorită pieselor sale, Pierre Chesnot  este dintre puţinii dramaturgi contemporani care încearcă să ducă mai departe un gen teatral specific parizian: comedia bulevardieră.

Născută la finalul secolului XVIII spre deliciul clasei burgheze şi perfecţionată în timp de către Eugene Labiche, Georges Feydeau şi Sacha Guitry, dacă ar fi să amintim doar pe cei mai remarcanţi reprezentanţi ai genului, comedia bulevardieră a fost, de-a lungul vremii, bucuria a mii de spectatori. Cu rădăcini în farsa medievală, acest tip de comedie şi-a însuşit rolul de a propaga râsul, utilizând pentru asta o gamă largă de mijloace: situaţii comice abile, confuzii şi bufonerii. Această reţetă, este aplicată cu ingeniozitate de către Chesnot în „Pensiune completă“. Actorul Cristian Iacob (foto) face un rol excepţional, interpretându-l pe Jean Francois Moncey.

Ce se întâmplă atunci când soţia ştie că, din motive profesionale, soţul merge, de zece ani, într-o anumită localitate, unde se cazează la acelaşi hotel, Hotel Mimoza, când, de fapt, el îşi vizitează amanta, care locuieşte într-o casă înconjurată de mimoze? Ce face acest soţ când află că soţia, curioasă, vrea să îi facă o surpriză şi să i se alăture în acest hotel mult lăudat pentru o scurtă vacanţă?  Cum reacţioneză amanta când trebuie să ofere pensiune completă nu doar cuplului cu pricina, ci şi altor turişti interesaţi de discreţia oferită de hotel?

Ideea Pensiunii complete mi-a venit în provincie, când, într-o cafenea mică, am zărit la casă un mic panou pe care scria „Recepţie“ şi m-am gândit că nu era nevoie de cine ştie ce pentru a transforma orice loc într-un hotel. Eram în vacanţă, dar m-am pus imediat pe lucru. La sfârşitul lunii august, „Pensiunea completă“ era terminată, mărturiseşte autorul.

Într-un decor simplu, dar extrem de funcţional (semnat de Bogdan Spătaru) regizorul Gelu Colceag reuneşte, pentru acest exerciţiu de virtuozitate comică, o trupă de actori tineri şi ingenioşi, cărora le încredinţează roluri pe măsură. Jean Francois Moncey trece cu uşurinţă de la un registru la altul, fiind, pe rând, un amant înfocat alături de Magali, un soţ fidel şi grijuliu când o are ca parteneră pe Cecil, un regizor de televiziune atunci când soţul amantei, căpitan de submarin, se întoarce inopinat acasă sau un medic al unui spital de boli nervoase, atunci când încearcă să explice întreaga situaţie celorlalţi vizitatori ai hotelului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-10

Mai multe imagini:
25 aprilie, Teatrul Mic: Cristian Iacob prins în  „Pensiunea Completă”
zoom

TAGURI: Cristian Iacob, Pensiunea completa, aprilie, Teatrul Mic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...