2017-01-24 17:10


28 ianuarie, Teatrul Dramatic Tony Bulandra: “Ce zile frumoase!”, spectacol de teatru absurd

 |  21:00
28 ianuarie, Teatrul Dramatic Tony Bulandra: “Ce zile frumoase!”, spectacol de teatru absurd

“Ce zile frumoase!” este un spectacol după un text aparţinând lui Samuel Beckett, autor de teatru absurd, care se va juca sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 19.00 la Teatrul Dramatic „Tony Bulandra“ din Târgovişte.

Piesa lui Beckett are două  personaje: Winnie şi Willie. Din raţiuni ce ţin de economia spectacolului, în scenă apare fizic doar Winnie, personajul jucat de Popescu Iulia. În schimb, Willie e tot timpul împreună cu Winnie în scenă şi, chiar dacă publicul din sală nu îl vede, îl simte în permanenţă acolo. “Winnie e o femeie luminoasă şi puternică ce conduce continuu, iubind, o misiune de salvare, a ei şi a celui pe care-l iubeşte, dintr-un univers absurd, incendiat de o posibilă catastrofă solară - cu mijloace scenice puse la dispoziţie de instrumentarul teatrului absurd: scenografie, lumini, joc. Chiar dacă pare o comparaţie hazardată, îmi permit totuşi să o fac: Winnie seamănă cu Șeherezada pentru că este o supravieţuitoare şi spune o poveste de viaţă şi de moarte”, ne-a declarat actriţa Popescu Iulia.

În anii ‘50, atunci când a fost scrisă, piesa a fost interpretată ca un avertisment asupra pericolului atomic. Iată ce se întâmplă cu singurii supravieţuitori ai catastrofei atomice, le-ar fi spus spectatorilor construcţia beckettiană. Azi, când ne-am cam obişnuit cu acest pericol, pentru că e prea mare pentru posibilităţile noastre, limitate, de percepţie, ea poate părea - mai general - o piesă despre catastrofele vârstei, despre moarte şi/în singurătate. Cele două personaje trăiesc în nişte gropi, la limita umanului, sunt blocate acolo şi nu se mai pot deplasa, nu se pot nici vedea. Au rămas cu amintirea unei vieţi până atunci comune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02

TAGURI: Ce zile frumoase, Samuel Beckett, Popescu IuliaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image