2017-01-24 01:02


Actorul Valentin Uritescu nu mai vrea să ştie de vedete şi talk-show-uri: “M-am săturat de gagicile mondene şi de emisiunile politice!”

 |  17:51
Actorul Valentin Uritescu nu mai vrea să ştie de vedete şi talk-show-uri: “M-am săturat de gagicile mondene şi de emisiunile politice!”

Valentin Uritescu este un interlocutor pe care oricine şi l-ar dori înpreajmă: o sursă inepuizabilă de glume şi de poveşti pline de tâlc, adunate încei 70 de ani de viaţă, pe care îi împlineşte anul acesta. O adevărată vedetă acinematografiei noastre, actorul vorbeşte cu umor şi cu mult adevăr despreVIP-urile lumii mondene de azi, declarându-se sătul de emisiunile de gen şi detalk-show-urile pe teme politice. Artistul are preocupări mai plăcute: se uită“la o gâză, la un fir de iarbă” şi lucrează cu spor la două volume.

Un dialog, chiar şi telefonic, cu maestrul Valentin Uritescu, te poatebinedispune chiar şi în cea mai dezagreabilă zi de sfârşit de ianuarie. Actorulpare să fie mereu vesel şi gata să-ţi răspundă la orice l-ai întreba, căci esteun povestitor înfocat. De data aceasta, am discutat mai puţin despre teatru şifilme, şi l-am întrebat ce crede despre lumea mondenă a Bucureştiului. “Este olume pe care nu am cunoscut-o niciodată şi nici nu m-a tentat vreodată, pentrucă, în felul de a gândi şi de a trăi, eu nu mă asemăn cu aceste mari vedete laora actuală, care stau, pur şi simplu, picior peste picior, să-şi aratepulpele. Sunt frumoase, iar ce-i frumos îmi place şi mie, dar eu nu mă uit latelevizor la emisiuni din astea sau la cele politice, care mă acaparaseră la unmoment dat. Mi-am dat seama că nu merită să mă preocupe treburile astea.Emisiunile la care mă uit eu sunt cele de la Discovery sau Animal Planet,despre viaţa animalelor. Mă bucur că eu şi soţia mea ne potrivim în gusturiextraordinar de bine, iar în momentul când întâlnim vreun film de dragoste saude epocă, ne uităm cu mare plăcere. M-am săturat de gagicile astea mondene, deemisiunile politice şi de filmele de acţiune, cu împuşcături şi explozii! M-amîndreptat către natură, mă uit la o gâză, la un fir de iarbă... Ce-ar trebui sămă intereseze, ca pe fotbaliştii ăştia dotaţi şi frumoşi îşi pasează femeile dela unul la altul...? Sunt lucruri care pe mine nu m-au caracterizat niciodată.Eu înţeleg altfel termenul de vedetă. Vedeta trebuie să muncească mult!”, credeValentin Uritescu. “Dar şi vedetele de azi muncesc mult, au cartea de muncă înclub”, i-am spus actorului, mai în glumă, mai în serios. “Vă daţi seama câtămuncă trebuie să facă, să dea din şale la unul şi la altul! Când mă gândesc căsunt atâţia oameni care nu au ce mânca… Nu vedeţi ce se întâmplă cu noi, cucriza asta, nu vedeţi în ce instabilitate trăim…?”, a replicat actorul, cu amărăciune.

Scriitorcu normă întreagă: “Nu vreau să mor până nu termin cartea”

În ultimii ani, teatrul a trecut pe planul doi pentru Valentin Uritescu,căci actorul şi-a cultivat cu disciplina pasiunea scrisului, pregătindu-se să-şilanseze, în această primăvară, primul volum, numit “Desfrâul chinurilor mele”.“Fiind pensionar, m-am hotărât să muncesc, să nu stau doar să mă uit latelevizor şi să n-am ce face. Eu sunt un tip care nu se plictiseşte niciodată.Nu-mi place starea aceea de “dolce far niente” şi evit să mă simtinutil, aşa încât m-am apucat de scris, iar munca mea a dat rezultate. Anul Noua venit cu o veste pe care o aştept de multă vreme, pentru că eu încă din clasaa noua tot scriu ce mi se întâmplă, fără să mă gândesc vreodată că voi publica.Am dus la editură volumul la care lucrez - sunt în jur de 15 povestiriautobiografice -, iar directorul editurii le-a citit şi mi-a spus că în primăvarăva fi publicat”. În paralel, artistul mai lucrează la o carte de mai mareamploare, pe care o va intitula, probabil “Greierele de toamnă”. Însă nu aîntors spatele nici jocului actoricesc: “În fiecare zi scriu cam cinci, şasesau chiar şi şapte ore, pentru că nu mai am obligaţii profesionale. O excepţiea apărut în luna decembrie: am fost solicitat să joc într-un serial care va apăreala 10TV, un serial care se numeşte “Casa de piatră”. Am un rol important,frumos, care nu mă ţine foarte ocupat. O am ca parteneră pe Florina Cercel,care este nevasta mea în serial şi vreau să spun că e o bucurie extraordinară săjoc alături de ea. Este o actriţă de excepţie. Ea este mai distantă, aşa laprima vedere, şi mă întrebam cum o să ne descurcăm, dar s-a stabilit o relaţiefoarte bună între noi. Mai joc într-un spectacol la «Nottara», în «Mincinosul»,alături de fiul meu, Bogdan, dar asta se întâmplă doar o dată pe lună. E unprogram lejer, spectacolul are succes şi sunt foarte bine plătit”, mai povesteşteactorul. Tot la carte se întoarce însă, spre finalul conversaţiei: “Nu mă simteu prea bine, şi aş vrea să-mi termin cartea… Nu vreau să mor până nu o termin.Doamne fereşte, dar se poate întâmpla oricând, am 70 de ani! Sper doar să mă ţinăputerile să-mi termin cartea, ca să pot să mor împăcat”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image