2018-12-13 19:59


Alimentaţia sugarilor, rol esenţial în producţia de anticorpi. Colostrul și lactoferina, ingredientele esenţiale ale laptelui praf

 |  20:21
Alimentaţia sugarilor, rol esenţial în producţia de anticorpi. Colostrul și lactoferina, ingredientele esenţiale ale laptelui praf
Gabriela Dumba

Sistemul imunitar al unui nou-născut se formează în primele şase luni de viaţă ale copilului, de aceea este extrem de importanta alimentaţia celui mic. Laptele matern este hrana ideală a bebeluşului, însă atunci când este insuficient sau lipseşte cu desăvârşire, pentru că există şi femei care, dintr-un motiv sau altul, nu îşi pot alăpta bebeluşii, alimentul principal al copilului mic este laptele praf. Nu orice produs de acest gen însă constituie hrana ideală pentru bebeluş. Specialiştii susţin că laptele praf ce are ca ingrediente principale colostrul și lactoferina este cel mai indicat în stimularea producţiei de anticorpi şi dezvoltarea propriului sistem imunitar atât de necesar, în special în condiţiile în care în primele luni de viaţă stomacul acestora are o capacitate extrem de mică.

Lactoferina are rol multifuncțional și face parte din sistemul de apărare al organismului. Principalul beneficiu al lactoferinei este reprezentat de capacitatea ei de a asigura transportarea și asimilarea fierului în organism. Această substanță este indicată mai ales în cazurile de anemie care pot apărea odată ce alăptarea maternă a fost încheiată. Colostrul este obţinut din laptele matern din primele 48 de ore după naştere și datorită compoziţiei bogate în nutrienţi asigură fundaţia unui sistem imunitar puternic şi susţine dezvoltarea armonioasă a copilului.

Proprietăţile colostrului

Colostrul este un antibiotic şi un antiviral natural - acesta conţine toate cele 5 tipuri de imunoglobuline necesare dezvoltării unui organism sănătos şi a unui sistem imunitar integrat:

- imunoglobulinele lgA ce oferă protecţia antibacterială la nivelul sistemului digestiv, respirator, limfatic şi tractului intestinal;

- imunoglobulinele lgD şi lgE cu rol antiviral, antiparazitar, antibacterial şi de combaterea a alergiilor;

- imunoglobulinele lgM cu puternice proprietăţi antibiotice.

Fiecare grupă de imunoglobuline are o structură specifică de aminoacizi, acţiunea acestora fiind susţinută şi de compoziţia bogată în polipeptide proteice, ale căror proprietăţi imunostimulatoare sunt demonstrate de numeroase studii.

Colostrul are proprietăţi antioxidante şi regeneratoare - un alt nutrient important din compoziţia colostrului este lactoferina, o glicoproteină care grăbeşte regenerarea ţesuturilor la nivel celular, ajută la refacerea ADN-ului şi ARN-ului şi asigură o acţiune imunomodelatoare, antiinflamatoare şi antivirală. Mai mult decât atât, colostrul conţine şi leucocite - celulele protectoare, esenţiale în dezvoltarea imunităţii şi constituie cea mai bogată sursă de lactoferina, având o concentraţie de 7 ori mai mare decât cea care se regăseşte în laptele matern.

Colostrul asigură sănătatea sistemului digestiv - la naştere, tractul digestiv al bebeluşilor este complet steril, astfel că aceştia au nevoie de ajutor pentru a-şi forma bacteriile benefice care asigură absorbţia eficientă a nutrienţilor şi formează un strat protector la nivelul peretelui intestinal, susţin specialiştii Ropharma. Colostrul ajută la eliminarea rapidă a toxinelor, scade riscul apariţiei celulelor ulceroase şi asigură funcţionarea corectă a florei intestinale.

Atenţie!

Alimentaţia sugarilor, rol esenţial în producţia de anticorpi. Colostrul și lactoferina, ingredientele esenţiale ale laptelui praf
zoom
„Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situații deosebite care au legătură cu anumite afecțiuni medicale ce nu permit alăptarea sugarului. Din păcate, laptele praf a devenit o regulă în privința hrănirii sugarilor, iar laptele matern este excepția de la regulă. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere își hrăneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite științific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebelușilor, iar tinerele mame ar trebui încurajate și susținute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătății Publice” a declarat conf.univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Medicii pediatri atrag atenția asupra pericolelor alimentației cu lapte praf, cum ar fi:

- risc crescut de constipație;

- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate și cancere infantile;

- risc crescut de alergii (astm, eczeme) și intoleranță (erupții, diaree);

- risc crescut de infecții respiratorii și alte tipuri de infecții;

- risc crescut de carență de vitamina A;

- risc crescut de dezvoltare intelectuală mai redusă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: alimentatia, sugar, anticorpi, colostru, lactoferina, lapte, praf
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...