2019-01-24 10:50


ANTICONCEPŢIONALE ORALE. Pilulele contraceptive previn o sarcină nedorită, însă comportă riscuri importante

 |  17:50
ANTICONCEPŢIONALE ORALE. Pilulele contraceptive previn o sarcină nedorită, însă comportă riscuri importante
Gabriela Dumba

Pastiluţele introduse pe piaţă de mai bine de 60 de ani încă sunt un mister pentru multe dintre doamnele şi domnişoarele care caută o metodă de prevenire a sarcinii. Pentru multe femei, pilulele contraceptive sunt un “Bau-Bau” care fac mult rău - rotunjeşte silueta, îmbolnăveşte ovarele, favorizează acneea. Ce-i drept, pastiluţele anticoncepţionale au anumite riscuri pentru sănătate, însă şi o serie de avantaje.

Pentru multe o banalitate, pentru altele un mister, pilulele contraceptive sunt forme medicamentoase cu administrare orală ce conţin diverşi hormoni sexuali feminini de sinteză cu rol în prevenirea unei sarcini nedorite. Farmaciile abundă de pilule contraceptive de tot soiul, cu diferiţi hormoni în compoziţie, de concentraţii diverse, iar medicul ginecolog este singurul care le poate prescrie pe cele mai potrivite, după recomandarea unor serii de analize medicale specifice pacientei care doreşte să înceapă o “cură” cu pilule contraceptive. Rolul lor este de a împiedica ovarul să expulzeze ovulul (ovulaţia) şi acesta, întrucât nu mai ajunge în trompa uterină şi apoi în uter, nu va mai putea fi fecundat. De asemenea, pilulele contraceptive mai au rolul de a îngroşa mucusul colului uterin şi de a împiedica lichidul spermatic să pătrundă în uter pentru a fecunda ovulul. După trei luni de la administrarea pilulelor contraceptive se recomandă o vizită la medicul de familie, iar dacă nu sunt descoperire probleme medicale deosebite, pilulele pot fi luate 12 luni fără pauză. Blisterele cu pilule sunt marcate cu zilele săptămânii, fiecărei zile corespunzându-i câte o pilulă, în funcţie de ziua din săptămână în care este începută administrarea. Acestea trebuie luate în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, timp de 21 de zile consecutiv. Administrarea corectă conferă o protecţie de 99%, chiar şi în perioada celor şapte zile de pauză dintre blistere.

Beneficii necontraceptive

• Pilulele contraceptive ameliorează durerile din timpul menstruaţiei (dismenoreea) şi reduc durata menstruaţiei. Sunt indicate în cazul menoragiei (menstruaţiei prelungite). Implicit, dispare şi anemia asociată unui flux de sânge abundent.

• Pilulele contraceptive reduc/tratează chisturile ovariene funcţionale, precum şi tumorile ovariene benigne (necanceroase).

• Pilulele contraceptive reduc cu 50% riscul de a dezvolta cancer ovarian, cancer de endometru (cancer de uter) şi cancer colorectal pe o perioadă chiar şi de 15 ani după întreruperea administrării pilulelor.

• Pilulele contraceptive pot ameliora acneea.

• Pilulele contraceptive nu determina îngrăşarea, ba chiar metabolismul poate fi reglat şi greutatea ţinută mai uşor sub control.

• Pilulele contraceptive ajută la decalararea perioadei în care trebuie să apară menstruaţia. Spre exemplu, dacă aţi plănuit un concediu la mare şi nu doriţi să aveţi o grijă în plus, puteţi începe un alt blister cu pilule, fără să lăsaţi acea pauză de şapte zile între blistere în care trebuie să apară menstruaţia. Acest aspect trebuie discutat în prealabil cu medicul sau cu farmacistul.

• Hormonii estrogeni din componenţa pilulelor contraceptive pot avea efectul de a creşte nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice şi un efect de scădere a colesterolului cu efecte negative, LDH.

Dezavantaje şi riscuri

• Pilulele contraceptive previn o sarcină nedorită, însă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pentru acest aspect este recomandată utilizarea prezervativelor.

• Fumatul este contraindicat! Pilulele nu pot fi luate de femeile de peste 35 de ani care fumează mai mult de 15 ţigări pe zi pentru că există riscul apariţiei problemelor cardiace şi al infarctului miocardic. Femeile de peste 35 de ani trebuie să renunţe la fumat cu cel puţin un an înainte de administrarea pilulelor contraceptive.

• Sunt contraindicate femeilor care au în antecedentele personale probleme precum infarct miocardic, accident vascular, tromboza vasculară, o formă de cancer mamar, uterin sau hepatic.

• Pot apărea, în anumite cazuri, crampe abdominale, greaţă, tensiune în sâni, sângerare uşoară între menstruaţii.

• Pilulele pot fi administrate încă de la debutul menstruaţiei şi până la vârsta de 50 de ani.

• Utilizarea pilulelor anticoncepţionale la femeile cu un indice al masei corporale (IMC, BMI) > 35 este asociată cu un risc crescut de infarct miocardic şi tromboembolie venoasă. Prin urmare, la aceste femei nu sunt recomandate de regulă pilulele anticoncepţionale.

• Utilizarea pilulelor anticoncepţionale nu este de regulă recomandată dacă tensiunea arterială este în mod constant la valori peste 140/90 mmHg.

• Medicamentele inductoare ale enzimelor hepatice pot reduce eficacitatea pilulelor anticoncepţionale. Dacă iei astfel de medicamente pe termen lung, este indicat să apelezi la o metodă alternativă de contracepţie sau să iei pilule care conţin cel puţin 50 micrograme etinilestradiol şi să utilizezi suplimentar o metodă de barieră pe toată durata administrării medicamentelor hepatice plus 28 zile după terminarea tratamentului.

• Antibioticele luate pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni nu afectează eficienţa contraceptivelor, însă pentru o perioadă mai scurtă, pot afecta eficienţa pilulelor. De aceea, se recomandă utilizarea unei metode contraceptive suplimentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: anticonceptionale, orale, sarcina, pilule
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...