2019-01-20 13:50


Astmul nu se tratează, dar se poate ameliora. În România, un milion de oameni suferă de această afecţiune

 |  16:35
Astmul nu se tratează, dar se poate ameliora. În România, un milion de oameni suferă de această afecţiune

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit - de aceea, e foarte important ca pacienţii să înveţe să ţină astmul sub control.

Astmul nu este o boală psihologică sau emoţională, deşi, câteodată, o emoţie puternică, spre exemplu, plânsul, râsul, ţipătul său respiraţia accelerată, pot contribui la declanşarea unei crize de astm, prin contractarea bruscă a conductelor aeriene. Panica poate să fie un factor care împiedică relaxarea şi aplicarea procedurii cunoscute, ceea ce este esenţial în timpul unei crize de astm. În plus, o boală cronică, aşa cum este şi astmul, poate produce un stres emoţional.

Depresia se poate instala în special la persoanele care cred că viaţa lor va fi modificată dramatic de astm şi că nu vor mai putea să facă lucrurile cu care erau obişnuiţi, scrie invingeastmul.ro. Prin absenteismul de la locul de muncă sau de la şcoală, astmul are importante consecinţe negative asupra modului de viaţă, asupra educaţiei şi a stării de bine, în general. “Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc”, spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În cazurile severe sau necontrolate, astmul poate fi o boală care ameninţă viaţa. Rata deceselor a crescut semnificativ din anii ’70 până în prezent. Decesele apar mă frecvent la adulţi. Dacă există o cauză clar demonstrată pentru aceste crize fatale, care duc la decese, aceasta este lipsa administrării medicaţiei antiastmatice.

 Bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm în weekendul 16-17 mai, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Bulevardul Tineretului nr. 34. Testările vor fi făcute de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Sfaturi utile pentru pacienţii cu astm

 Astmul nu poate fi vindecat, dar pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli:

- iau medicamentele prescrise de doctor;

- stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice etc.);

- merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar dacă se simt bine);

- învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi mai ales  cum  trebuie să reacţioneze.

- aflaţi care sunt factorii de risc care vă afectează şi staţi departe de ei;

- dacă aveţi animale de companie, toţi le iubim  dar vor trebui încredinţate din păcate altcuiva;

- dacă fumaţi, lăsaţi-vă;

- dacă membrii familiei fumează, rugaţi-i să nu o facă în casă;

- nu folosiţi deodorante puternice - săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc.

- faceţi pregătiri speciale pentru camera voastră:

- scoateţi toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile - ele adună praf

- spălaţi cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte; lăsaţi-le să le usuce soarele;

- aerisiţi camera des.

- factorii declanşatori sunt plen, acarieni, mucegaiuri, par de animale şi anumite alimente; fum, gaze, mirosuri puternice; infecţiile virale respiratorii (gripă, guturaiul etc.); efortul fizic - de reţinut însă ca pentru pacienţii cu astm efortul fizic este benefic, stresul, aerul rece, vântul puternic sau schimbările bruşte de vreme.

Date statistice despre astm:

•     Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) și este cea mai răspândită boală cronică printre copii.

•     Doar în Europa, 30.000.000 de persoane suferă din cauza astmului. (În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor.)

•     În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

•     În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 cazuri de astm.

Ce trebuie să ştii despre astm

Întrebare: Ce este astmul?

Răspuns: Astmul este o boală a căilor respiratorii din plămâni. La pacienţii cu astm, acestea se irită, îngroaşă, se umflă, se inflamează şi devin mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizelor, căile respiratorii se îngustează, muşchii din jurului lor se contractă, iar mucoasa blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Întrebare: Cine face astm?

Răspuns: Moştenirea genetică poate să joace un rol important. Copiii cu alergie alimentară sunt mai predispuşi decât alţi copii să facă astm. Alergiile la polen, praf de casă, blană de animale, fum, poluare cresc riscul de a produce astm. La copii, băieţii au un risc aproape dublu să facă astm, comparativ cu fetele.

Întrebare: La ce vârstă apare astmul?

Răspuns: Astmul poate apărea la orice vârstă, dar jumătate dintre toţi cei care au astm au avut primele simptome în jurul vârstei de 10 ani.

Întrebare: Există riscul ca astmul să se agraveze în timp?

Răspuns: Da. Netratat, astmul devine mai grav de-a lungul anilor, iar plămânii funcţionează mai prost. De aceea, medicii recomandă pacienţilor să respecte tratamentele şi să evite factorii de risc. Doar aşa, astmul poate fi ţinut sub control, iar plămânii pot funcţiona mai mulţi ani fără probleme.

Întrebare: În ce constă testarea pentru astm?

Răspuns: Spirometria este testul care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce au de făcut pacienţii este să sufle într-un tub de cauciuc ataşat unui computer. Rezultatul este imprimat imediat şi medicul dă rezultatul pe loc.

Din păcate...

Astmul este una din cele mai frecvente afecţiuni cronice Mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronşic Doar în Europa, aproape 30 milioane de persoane suferă din cauza astmului Prevalenta - în continuă creştere, cu precădere în rândul populaţiei pediatrice Într-o clasă cu 30 copii 2-3 dintre ei au astm PREVALENTA în România (estimată) este între 4 şi 6%.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: astm, trateaza, amelioreaza, romania, oameni, afectiune, test, gratuit, parc, tineretului
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...