2018-11-19 05:08


Bolnav de cancer la prostată, Mario Monicelli s-a sinucis la 95 de ani

 |  17:41
Bolnav de cancer la prostată, Mario Monicelli s-a sinucis la 95 de ani

MarioMonicelli, unul dintre maeştrii comediei italiene şi critic acerb al guvernuluiSilvio Berlusconi, s-a sinucis luni seară, la vârsta de 95 de ani, aruncându-sede la fereastra secţiei de urologie a spitalului din Roma unde era internatpentru tratament, informează AFP.

Cineastulitalian era internat pentru a se trata de cancer de prostată la spitalul SanGiovanni din Roma. Tatăl său, Tomaso, un cunoscut scriitor şi jurnalist italian,s-a sinucis şi el, în 1946, la vârsta de 63 de ani.

"Moarteanu mă sperie, ci doar mă deranjează. De exemplu, mă deranjează faptul că cinevapoate să fie aici, mâine, iar eu nu voi mai fi. Ceea ce mă deranjează estefaptul că nu voi mai trăi, nu faptul că voi muri", declara MarioMonicelli, în 2007, într-un interviu acordat revistei Vanity Fair.

MarioMonicelii a fost considerat un maestru al comediei italiene, un gencinematografic pe care l-a popularizat alături alţi regizori din generaţia sa,precum Dino Risi şi Luigi Comencini.

Filmul"Prietenii mei/ Amici miei" (1975), în care actorul francez PhilippeNoiret interpretează rolul unui jurnalist florentin care se distrează adeseoricu prietenii săi cuadragenari, a rămas până în zilele noastre un vârf alcomediei italiene şi este considerat unul dintre cele mai bune filme regizatede Mario Monicelli.

Monicellia lucrat cu cei mai mari actori ai Italiei: în 1958, i-a reunit pe VittorioGassman, Marcello Mastroianni şi Claudia Cardinale în "Făptaşinecunoscuţi/ I Soliti ignoti". Odată cu "Marele Război/ La grandeguerra" (1959), cu Vittorio Gassman, reputaţia sa trece de graniţeleitaliene. Acel film i-a adus Leul de Aur la Veneţia şi o nominalizare la Oscar.

MarioMonicelli, care a lucrat şi în teatru şi în televiziune, a regizat în total 65de filme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...