2017-01-17 23:18

MONDEN


CARTE: „Am ceva să-ţi spun” de Hanif Kureishi 36 de lei

 |  18:02
CARTE: „Am ceva să-ţi spun” de Hanif Kureishi   36 de lei

Prozator,dramaturg şi scenarist, Hanif Kureishi a câştigat prestigiosul Whitbread Awardşi a fost de două ori nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu.Opera lui literară este tradusă în 36 de limbi.

O privire retrospectivă de unumor spumos, pe alocuri noir, asupra anilor '70–'80 şi a guvernăriiThatcher, iată ce oferă romanul lui Hanif Kureishi. Sexul, cultura pop şipsihanaliza sunt printre panaceele propuse de autor. Iar eroul său, Jamal,psihanalist şi scriitor de succes, e un teoretician plin de haz şi de frazememorabile, pus în umbră numai de celelalte personaje, şi ele la fel despectaculoase. Miriam, sora lui Jamal, e o depresivă cu accese de violenţăcare-şi găseşte liniştea în braţele lui Henry, director de teatru şi prieten alfratelui ei, şi el cu o istorie de familie hilară, menită să complice şi maimult o relaţie deja controversată. Rafi, fiul adolescent al lui Jamal cuJosephine, are şi el probleme legate de despărţirea părinţilor săi, între carepovestea de iubire pare totuşi să nu se fi sfârşit. Dar în scenă intră şiAjita, frumoasa şi senzuala iubită din facultate a lui Jamal, care, molestatăîn tinereţe de propriul tată, e încă în căutarea unei căi de a se elibera detrecut. Un teatru pe alocuri funebru, cu scene de o mare intensitatepsihologică şi un umor de situaţie şi de limbaj greu egalabile marchează acestroman gândit să ofere o imagine a Londrei din anii '70 până astăzi.

HANIF KUREISHI, scriitorde origine pakistanezo-engleză, s-a născut în 1954 în Kent, Anglia. A studiatfilozofia la King's College, Londra, scriind apoi texte pornografice pentru ase putea întreţine, sub pseudonimul Antonia French. În 1981 a obţinut PremiulGeorge Devine pentru piesa „Outskirts”, iar în 1982 a fost numit writer inresidence la Royal Court Theatre.

Cartea a apărut la EdituraHumanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image