2019-01-22 01:09


Carte: - “Am ceva sa-ti spun” de Hanif Kureishi 36 lei

 |  18:57
Carte: - “Am ceva sa-ti spun” de Hanif Kureishi  36 lei

Prozator, dramaturg şi scenarist, Hanif Kureishi acâştigat prestigiosul Whitbread Award şi a fost de două ori nominalizat laPremiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu. Opera lui literară este tradusă întreizeci şi şase de limbi.

Oprivire retrospectivă de un umor spumos, pe alocuri noir, asupra anilor'70-'80 şi a guvernării Thatcher, iată ce oferă romanul lui Hanif Kureishi.Sexul, cultura pop şi psihanaliza sunt printre panaceele propuse de autor. Iareroul său, Jamal, psihanalist şi scriitor de succes, e un teoretician plin dehaz şi de fraze memorabile, pus în umbră numai de celelalte personaje, şi elela fel de spectaculoase. Miriam, sora lui Jamal, e o depresivă cu accese deviolenţă care-şi găseşte liniştea în braţele lui Henry, director de teatru şiprieten al fratelui ei, şi el cu o istorie de familie hilară, menită săcomplice şi mai mult o relaţie deja controversată. Rafi, fiul adolescent al luiJamal cu Josephine, are şi el probleme legate de despărţirea părinţilor săi,între care povestea de iubire pare totuşi să nu se fi sfârşit. Dar în scenăintră şi Ajita, frumoasa şi senzuala iubită din facultate a lui Jamal, care,molestată în tinereţe de propriul tată, e încă în căutarea unei căi de a se eliberade trecut. Un teatru pe alocuri funebru, cu scene de o mare intensitatepsihologică şi un umor de situaţie şi de limbaj greu egalabile marchează acestroman gândit să ofere o imagine a Londrei din anii '70 până astăzi.

HANIFKUREISHI, scriitor de origine pakistanezo-engleză, s-a născut în 1954 în Kent,Anglia. A studiat filozofia la King's College, Londra, scriind apoi textepornografice pentru a se putea întreţine, sub pseudonimul Antonia French. În1981 a obţinut Premiul „George Devine“ pentru piesa “Outskirts”, iar în 1982 afost numit writer in residence la Royal Court Theatre.

Volumula apărutla Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...