2016-12-06 12:25

MONDEN


CARTE: „Amintiri şi poveşti mai deocheate” de Neagu Djuvara 22 lei

 |  17:55
CARTE: „Amintiri şi poveşti mai deocheate” de Neagu Djuvara  22 lei

Fiecare carte, asemeneafiecărui om, are o poveste a ei. E-adevărat însă că, în timp ce poveştileoamenilor ies mai uşor la lumină, poveştile cărţilor sunt doar arareoricunoscute.

Şi „Poveştile mai deocheate” ale lui Neagu Djuvaraau o... poveste a lor. Într-o bună zi, venit la editură să discute sumarul uneiviitoare cărţi despre boierimea română, autorul a lăsat şi un manuscris pe acărui primă filă era scris (cu roşu!) „pentru după moartea mea”.Imposibil de trecut peste o asemenea hotărâre! Şi totuşi, cum să le întârziicititorilor bucuria de a se reîntâlni cu un povestitor atât de plin de har cume Neagu Djuvara! Aşa că, după nu puţine şi nici uşoare exerciţii de persuadare,Neagu Djuvara s-a lăsat înduplecat şi ne-a îngăduit să adunăm în volum celepatru poveşti risipite într-o revistă. Mai mult chiar, acum, dacă tot aveau sădevină carte, poveştile s-au îmbogăţit cu noi, spumoase şi irezistibilistorisite întâmplări. Ca şi „Amintirile din pribegie”, aceste „Amintirişi poveşti mai deocheate” sunt un prilej minunat de a călători în timp,căci memoria lui Neagu Djuvara, ajutată de fermecătoarea sa limbă română, e ceamai bună călăuză - şi, de astă-dată, o călăuză mai pusă pe şotii şi dispusă laindiscreţii ca oricând.

NEAGU M. DJUVARA s-a născut la Bucureşti în 1916, într-ofamilie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului alXVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şiuniversitari. Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept(Paris, 1940).

Cartea a apărut la Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image