2017-01-16 20:19

MONDEN


Carte: - „Amurgul zeilor stepei” de Ismail Kadare 15 lei

 |  17:58
Carte: - „Amurgul zeilor stepei” de Ismail Kadare   15 lei

"Un roman dedragoste, dar care vorbeşte totodată despre faţa întunecată a falsului paradissovietic." (Le Magazine Littéraire)

Ne aflăm în anul 1958.Boris Pasternak tocmai a primit Premiul Nobel, iar întreaga lume est-europeanăvuieşte la aflarea veştii. Pe fondul unor relaţii albano-sovietice tot maireci, un tânăr de origine albaneză care studiază literatura la Institutul“Maxim Gorki” din Moscova trăieşte timpuri confuze şi complicate. Îndrăgostitde eterică şi fascinantă Lida, naratorul încearcă să-şi salveze povestea deiubire, luptând în paralel cu dramele unei istorii tulburi şi ameninţătoare.Fără a-i dezvălui Lidei, care manifestă o adevărată aversiune faţă de ipocriziaviitorilor scriitori ce urmează cursurile Institutului, că are veleităţiliterare, el îşi duce până la paroxism vină de a nu fi spus adevărul. Aidomapersonajului unei legende albaneze, eroul ştie că, odată ce şi-a încălcatcuvântul, lucrurile sunt ireversibile şi nu pot apuca decât pe un făgaş nefast.Într-o Moscova întunecată, în care siluete neverosimile se profilează de-alungul străzilor cufundate într-o ceaţă eternă, dragostea şi cruzimile istorieise întâlnesc într-o poveste cu rezonanţă mitică.

De mai multe orinominalizat la Premiul Nobel şi tradus în zeci de limbi, Ismail Kadare este unadintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. Autoruls-a născut în 1936 în Albania, a absolvit Filologia la Tirana şi şi-a continuatstudiile la Institutul de Literatură “Maxim Gorki” din Moscova.

Cartea a apãrut la Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image