2017-01-23 06:38


Carte: - „Drumul” de Cormac McCarthy 25 de lei

 |  18:41
Carte: - „Drumul” de Cormac McCarthy 25 de lei

Romanul „Drumul” acâştigat în 2007, James Tait Black Memorial Prize în 2006 şi a fostecranizat în 2009, în regia lui John Hillcoat, cu Viggo Mortensen, KodiSmit-McPhee, Robert Duvall şi Charlize Theron în rolurile principale.

O iarnă atomică în care nu mai există animale sau plante,singura prezenţă constantă este foamea şi orice întâlnire între două fiinţeomeneşti poate sfârşi într-un act de canibalism. Iată decorul postapocaliptic -definit fie prin absenţe tragice, fie prin prezenţe ameninţătoare - prin carecălătoresc un bărbat fără nume şi fiul lui, încercând să ajungă la mare. Au unpistol cu două gloanţe, ceva resturi de mâncare şi nişte pături vechi - şi,foarte important, se au unul pe altul. Supravieţuirea înseamnă însăamoralitate, după cum învaţă copilul studiindu-şi tatăl, a cărui dragoste parea fi ultimul lucru rămas din lumea veche, ultima realitate confortabilă şiocrotitoare. „Suntem morţii vii care bântuie prin decorul unui film de groază“ -aceasta este starea de spirit în lumea lui McCarthy, pe care n-o coloreazădecât foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticlă de Coca-Cola sausingura inscripţie care a supravieţuit dezastrului nuclear - rămăşiţele uneilumi semănând neliniştitor de mult cu a noastră.

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island,în 1933. Studiază artele liberale la Universitatea din Tennessee timp de doiani, iar în 1953 se înrolează în aviaţia militară a SUA, petrecând doi ani înAlaska.

Cartea a apărut la Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image