2017-01-21 17:41

MONDEN


CARTE: „Filiera Bellarosa şi alte povestiri” de Saul Bellow

 |  17:18
CARTE: „Filiera Bellarosa şi alte povestiri” de Saul Bellow

“Filiera Bellarosa şi alte povestiri” este cea mai cuprinzătoareantologie de nuvele şi povestiri a lui Saul Bellow. Povestirea care dă titlulvolumului este relatarea unui „expert în amintiri“, ce rememorează relaţia sacu Harry Fonstein şi soţia lui, Sorella. Palpitanta istorie a lui Harry, unevreu evadat dintr-o închisoare italiană în anii celui de-al Doilea RăzboiMondial cu ajutorul lui Billy Rose, o celebritate din lumea showbizuluinewyorkez, este şi un pretext pentru analiza relaţiei dintre evreul european şievreul americanizat, dar şi o poveste despre memorie şi uitare, despre oameni şiceea ce îi leagă ori îi desparte. Plasate adesea - dar nu exclusiv- în Chicago şi în anii Marii Crize economice din perioada interbelică,istoriile incluse aici sunt o imagine a unei lumi şi un studiu fascinant asupranaturii umane. Ele ilustrează forţa de analiză şi talentul de povestitor alelui Bellow, fiind impregnate cu ironia fină şi subtilă ce reprezintă una din mărcilesale stilistice.

„Lalectura acestor povestiri te izbeşte nu doar profunzimea comică a viziunii luiBellow asupra secolului al XX-lea, ci şi superbă economie de mijloace cu careautorul creionează personaje memorabile, ce îşi găsesc astfel locul în acestveac American.” (New Statesman)

„Inteligenţalui Bellow este cu adevărat umană, pătrunzătoare şi generoasă. Spre deosebirede mulţi alţi scriitori, el nu îşi tratează cititorul ca pe un idiot şi nici nuîl priveşte de sus; el îi oferă o mână de ajutor sau o scară făcută dintr-oproză de o claritate uimitoare. Cel care o urcă are o perspectivă unică asuprauniversului uman. Cartea aceasta este indispensabilă.” (The Guardian)

„Bellow,spre încântarea noastră, este singurul prozator care poate să scrie despresuflet într-un mod care să nu sune demodat.” (The Spectator)

Volumul a apărut la Editura Polirom şi poate fi achiziţonat şi de la.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image