2017-01-24 09:08


CARTE: „Maeştri şi discipoli” de George Steiner, 29 lei

 |  17:32
CARTE: „Maeştri şi discipoli” de George Steiner, 29 lei

Erudit de o impresionantă cuprindere interdisciplinară,George Steiner (n. 1929) este una dintre cele mai puternice voci ale reflecţieiumaniste contemporane. Cele peste treizeci de volume pe care le-a publicat,cronicile apărute în perioade de mare autoritate şi prelegerile ţinute launiversităţi de prestigiu conturează profilul complex al unui intelectualinteresat deopotrivă de critica literară, de analiza fenomenului lingvistic şide istoria şi teoria culturii.

„Ne dăm foarte rar un pas înapoi ca să medităm laminunile transmiterii de cunoştinţe, la sursele falsităţii, la ceea ce aş numi,în lipsa unei definiţii mai precise şi mai concrete, misterul predării.Ce anume îndreptăţeşte pe cineva să predea unei alte fiinţe omeneşti, care esteizvorul autorităţii? Şi invers: care sunt principalele tipuri de reacţii aleînvăţăceilor? Problema a devenit foarte sensibilă în climatul libertin dinzilele noastre. Aura charismatică a dascălului inspirat, legenda personalităţiice se manifestă în actul pedagogic vor dăinui cu siguranţă, deşi domeniile încare ele se aplică par să se restrângă din ce în ce mai mult. Structurapatriarhală, inerentă relaţiei Maestru-discipol, pierde teren. Se poate spunecă trăim într-o epocă a ireverenţei. Admiraţia nu mai e la modă. Dar osocietate precum aceea a profitului nelimitat, care nu-şi onorează dascălii,este o societate slăbită.“ (George STEINER)

GEORGE STEINER (n. 1929, Paris), scriitor şi lingvistfranco-anglo-american, este cunoscut marelui public în special ca eseist,critic literar şi filozof.

Cartea a apărut la Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image