2017-01-19 00:20

MONDEN


CARTE: „Pliculeţul Minervei” de Umberto Eco

 |  18:11
CARTE: „Pliculeţul Minervei” de Umberto Eco

Îndeceniile opt şi nouă, Umberto Eco a publicat în revistă L'Espresso oserie de cronici vizând o diversitate caleidoscopică de teme ale lumiicontemporane. Actualul volum reprezintă, ca şi “Minunile Sfântului Baudolino”,o selecţie din articolele publicate atunci. Tonul sarcastic şi ironia muşcătoarefac ca tuşele groase în care scriitorul italian înfăţişează o realitate saualta să scoată în evidenţă tocmai acele detalii stânjenitoare şi sâcâitoare pecare, dintr-o prea mare obişnuinţă, nici nu le mai băgăm în seamă.Ele au menirea să-i provoace cititorului acea luciditate amară pe care nu o poţiîndeobşte căpăta decât amuzându-te copios.

Cât priveştetitlul cărţii, el reia titlul rubricii sub care au apărut cronicile şi care neeste explicat de Eco însuşi: „Titlul rubricii trimite la micuţele plicuri dincarton cu chibrituri marca Minerva şi la obiceiul de a notă pe dosul „copertei“lor adrese, liste de cumpărături sau, cum mi se întâmplă mie, notiţestenografice despre tot ce-mi trece prin minte în tren, la bar, la restaurant,când citesc un ziar, privesc o vitrină sau scotocesc prin rafturile unei librării.“

Umberto Eco (n. 5 ianuarie, în Alessandria, Piemont) esteun pedagog, scriitor, semiotician, filosof, critic literar şi romancier,cunoscut în special pentru romanul său “Numeletrandafirului” („Îl nome della rosa”, 1980), un misterintelectual în care combină elemente de semiotică în cadrul ficţional, analizăbiblică, studii medievale şi teorie literă.

Cartea „PliculeţulMinervei” poate fi achiziţionată la reducere de pe site-ul www.libris.ro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image