2018-12-19 16:43


CARTE: „Romantismul german” de Ricarda Huch, 59 lei

 |  17:19
CARTE: „Romantismul german” de Ricarda Huch, 59 lei

„Cineva a spus cândva despreoperele lui Tieck că ele nu ar trebui judecate separat, ci laolaltă, ca unîntreg, la fel cum procedăm, de pildă, în faţa unei catedrale gotice. Acelaşilucru s-ar putea afirma despre întregul curent romantic. Căci acesta devine oapariţie maiestuoasă abia atunci când ţinem seama de întrepătrunderea şiinfluenţa reciprocă a tuturor ideilor sale alcătuitoare, de felul în care elese luminează, se întăresc, se amplifică una pe cealaltă, în aşa fel încât, dacăfiecare idee în parte poate părea arbitrară şi informă, ea este însufleţită, îninteriorul întregului din care face parte şi pe locul pe care îl ocupă, de oviaţă plină de strălucire şi adevăr.“ (Ricarda HUCH)

„Cu douăzeci şi cinci de aniîn urmă Ricarda Huch a scris o carte care corespunde mai degrabă situaţieiintelectuale din Germania de azi decât celei din 1899. Ea anticipează un tip descriere cu care publicul nostru s-a familiarizat doar de curând, după ceaventurile timpului l-au făcut să-i simtă necesitatea, iar dacă ar apărea aziar fi negreşit la fel de discutată şi de dorită ca operele lui Keyserling,Spengler, Gundolf şi Bertram. Mă refer la cartea ei despre romantismul german,în două volume, care s-a ridicat la nivelul obiectului său, vreau să spun: aatins tot ce-a fost vreodată mai înalt în Germania, ba chiar în lume.“ (ThomasMANN, 1924)

RICARDA HUCH e cea maiînsemnată prozatoare germană de la finele secolului al XIX-lea şi începutulsecolului al XX-lea. S-a născut în 1864 într-o familie de negustori dinBraunschweig. A urmat, între 1887 şi 1892, studii de istorie, filozofie,filologie şi la Zürich, fiind una dintre primele femei din Europa cu educaţieacademică.

Cartea a apărut la Editura Humanitas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...