2019-03-23 06:44


Carte - „Visul celtului” de Mario Vargas Llosa

 |  18:45
Carte - „Visul celtului” de Mario Vargas Llosa
Cel mai recent roman al luiMario Vargas Llosa, devenit imediat bestseller în Spania, îmbină elemente deroman istoric cu elemente de cronică jurnalistică; acţiunea începe în Congo, în1903, şi se termină într-o închisoare din Londra anului 1916, fiind otranspunere în ficţiune ai celor mai tulburători ani din viaţa unui om delegendă: Roger Casement (1864–1916), celebru diplomat britanic, ajuns apoifervent naţionalist irlandez, a cărui figură plurivalentă se stinge şi renaşteodată cu moartea sa.

Casement-eroula fost unul dintre primii europeni care au denunţat ororile colonialismului. Depe urma călătoriilor sale în Congo-ul belgian şi în Amazonia sud-americanăne-au rămas două relatări memorabile care au zguduit societatea din vremeaaceea. Cele două călătorii aveau să-l schimbe definitiv, inspirându-l săpornească pe un nou drum, de data aceasta de natură intelectuală şi civică,însă aproape la fel de distructiv. Astfel a ajuns să înfrunte o Anglie pe careo admira şi să militeze activ pentru cauza naţionalismului irlandez.Casement-omul a fost, de asemenea, un personaj complex: publicarea unorfragmente de jurnal a căror paternitate rămâne îndoielnică, în ultimele zileale vieţii sale, a scos la iveală o serie de aventuri sexuale scabroase pentrucare a ajuns să fie dispreţuit de mulţi dintre compatrioţii săi.Mario Vargas Llosa aduce în prezent figura memorabilă a lui Roger Casement,prin intermediul acestui roman impresionant, cu forţa cuiva care a făcut dinpropria viaţă un exerciţiu de libertate intelectuală.

Mario Vargas Llosa (n. , ,) este unul dintre ceimai cunoscuţi din .Este, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti născuţiîn . A obţinut (2010) pentru „cartografierea structurilor puterii”.

Volumul a apărut la edituraHumanitas şi poate fi achiziţionat şi de la librăria online Libris.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...