2017-01-22 22:29


Cenzură în teatru: Comedia “Blonda, chiorul şi piticul”, interzisă la Sala Dalles

 |  17:11
Cenzură în teatru: Comedia “Blonda, chiorul şi piticul”, interzisă la Sala Dalles

Ştefanis Lupu, regizorul comediei "Blonda,chiorul şi piticul", a declarat că directoarea Sălii Dalles, IustinaCornel, i-a cerut să schimbe titlul spectacolului, pentru a fi jucat încontinuare în respectiva instituţie, însă aceasta spune că obscenitatealimbajului a dus la anularea piesei.

RegizorulŞtefanis Lupu a declarat vineri, pentru Mediafax, că directoarea Sălii Dalles,Iustina Cornel, a venit la el, în seara premierei (14 mai), şi i-a spus: "Schimbaţi titlul şi vedeţi ce faceţi ca sămai jucaţi". În schimb, Iustina Cornel,directoarea Sălii Dalles, care găzduia "Blonda, chiorul şi piticul",a declarat că decizia sa nu a avut de-a face cu titlul piesei, ci cu"obscenitatea limbajului" din spectacol. "Piesa lui este oobscenitate de la început la sfârşit", a spus Iustina Cornel. " Nu aveam cum să scot publicul din sală, pentru că era premieră, dar dacăIon Dalles ar vedea obscenităţile acestea s-ar răsuci în mormânt",a adăugat ea. Directoarea Sălii Dalles consideră că regizorul a ales să îşifacă reclamă prin acest scandal, după ce la premiera piesei a reuşit să vândădoar trei bilete.

“Estevorba de o mare dramă a societăţii în care trăim”

Înschimb, Ştefanis Lupu a spus că spectacolul, la a cărui premieră sala a fostplină, nu este "cu nimic mai obscen decât ce se joacă acum", adăugândcă expresiile folosite în " Blonda, chiorul şi piticul"sunt "rupte din context" de către Iustina Cornel. "Este vorba de o mare dramă a societăţii în care trăim",a descris el acţiunea din piesă. "Este vorba despre un medic care estedisponibilizat şi îl sună creditorii", a adăugat regizorul. Potrivitacestuia, din galeria personajelor piesei "Blonda, chiorul şipiticul" fac parte şi un profesor de geografie disponibilizat, dar şipoliţişti anchetaţi. Despre titlul piesei, Ştefanis Lupu a spus căacesta este simbolic şi "înseamnă puterea". "În ţara în caretrăim noi, suntem şi blonzi şi chiori şi pitici", a explicat el, precizândcă nu speculează defectele fizice în spectacolele sale.

Îşi mută spectacolul înalte locuri

După premiera din 14 mai, piesanu se va mai juca la Sala Dalles. Directoarea Dalles,Iustina Cornel, a spus că, din punctul său de vedere, contractul dintre TeatrulOdiseu, care pune în scenă piesa "Blonda, chiorul şi piticul", şiUniversitatea Populară "Ioan I. Dalles" este încheiat. Totuşi,spectacolul va continua să fie prezentat în alte locuri din Capitală. În acestsens, Ştefanis Lupu a precizat că spectacolul "Blonda, chiorul şipiticul" va avea o reprezentaţie vineri seara în clubul La Scena, dinBucureşti. "Am primit telefoane să arăt spectacolul şi în ţară şi vreau săîl duc şi în zone rurale, unde nu există teatre", a mai spus ŞtefanisLupu.

Din distribuţia spectacolului"Blonda, chiorul şi piticul" fac parte Adriana Drăguţ Jighirgiu,Cristi Martin, Ovidiu Uşvat, Darius Munteanu, Cătălin Braticevici şi ŞtefanisLupu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image