2018-12-17 14:14


Coco Chanel a fost spionul naziştilor

 |  21:00
Coco Chanel a fost spionul naziştilor

Jurnalistul Hal Vaughan a dezvăluit că celebra creatoare de modă Coco Chanel a oferit informaţii organizaţiei militare germane Abwehr, scrie New York Post.

Afirmaţiile jurnalistului au fost publicate într-o carte despre viaţa creatoarei brandului Chanel, intitulată „Sleeping With the Enemy: Coco Chanel’s Secret War” („În pat cu duşmanul: Războiul secret al lui Coco Chanel” – n.r.). Hal Vaughan s-a născut în Statele Unite şi trăieşte actualmente la Paris. El a scris despre colaborarea Gabriellei Bonheur (adevăratul nume al creatoarei de modă) cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Coco Chanel a fost recrutată în Abwehr în 1940, fiind introdusă de unul dintre iubiţii ei, Hans Gunther von Dincklage, un agent secret german.Dincklage, scrie Vaughan, i-a aranjat relaţia cu oficialii nazişti din Paris şi Berlin, obţinând în schimb ca iubita lui Coco să locuiască la hotelul Ritz din Paris, ocupat la acea vreme de oficialii nazişti.

Designerul a fost înregistrat în arhivele Abwehr sub denumirea de Agentul F-7124, mai spune jurnalistul. Numele de cod al lui Coco Chanel era „Westminster”, numele unui prieten mai vechi şi fost iubit de-al creatoarei. În carte se afirmă că Chanel s-a folosit de legătura cu naziştii pentru a-şi recâştiga dreptul de proprietate asupra parfumului Chanel No. 5 de la partenerii ei evrei, Wertheimers, care produceau şi distribuiau parfumul în întreaga lume. Deşi încercarea acesteia a eşuat, Chanel No. 5 a continuat să fie cel mai bine vândut parfum din istorie. Coco Chanel a fugit în Elveţia împreună cu Dincklage, revenind la Paris nouă ani mai târziu, în 1970, nefiind niciodată acuzată de colaborare cu naziştii. Creatoarea de modă s-a stins din viaţă în anul următor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...