2019-01-22 20:59


Cum s-a născut „Silent Night”?

 |  18:03
Cum s-a născut „Silent Night”?

„SilentNight” este una dintre cele mai frumoase şi mai cunoscute colinde de Crăciun.Toţi oamenii de pe întreg globul pământesc îl cântă şi îl ascultă cu mareplăcere. El poate fi auzit pe toatemeridianele, la Tokyo, dar şi la Berlin, la Paris, Londra sau Bucureşti. Mai puţincunoscut este faptul că textul colindei „Silent Night” a fost scris în anul 1816de Joseph Mohr, un preot asistent austriac, iar melodia a fost compusă în anul1818 deFranz Xaver Gruber, fiul unui ţesător sărac din Arnstdorf.

Într-o zi, înaintea Crăciunului, un băiat care ajuta în biserică şi cântaîn cor, i-a spus preotului Mohr că orga este defectă şi că nu va putea fi reparatăla timp. Se pare că vinovaţi pentru această faptă mârşavă au fost şoarecii careau ros foalele orgii. Preotul a intrat în panică. Venea Crăciunul şi nu avea lace să cânte. S-a necăjit tare mult, dar trebuia să facă ceva. Venea lume multăîn noaptea de 25 decembrie. Trist, dar cu gândul la Iisus, s-a aşezat la o masăşi s-a apucat, totuşi, să scrie nişte versuri specifice. Şi... inspiraţia a venitca o mângâiere sfântă. Lui Mohr i-a trecut supărarea şi, chiar dacă orgabisericii era stricată, preotul s-a gândit să folosească o chitară şi niştecorişti. Muzica a fost compusă de Franz Xaver Gruber, talentatul dirijor alcorului bisericesc.

Aşa s-a născut minunatul „Stille Nacht, Heilige Nacht” („Noapte liniştită,noapte sfântă”). Pentru prima dată, colindul a putut fi ascultat la Liturghiade Noapte din Biserica Sf. Nicolae din Oberndorf, Austria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...