2018-12-10 16:24


Cunoaşterea simptomelor acestei maladii poate salva o viaţă. Cancerul ovarian, confundat adeseori cu balonarea

 |  14:31
Cunoaşterea simptomelor acestei maladii poate salva o viaţă. Cancerul ovarian, confundat adeseori cu balonarea

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian și doar 45% înving boala în următorii 5 ani. Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Simptomele includ creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie; senzația de şațietate precoce; dureri în abdomen; necesitate frecventă de a urina. "Mergeți la medicul de familie dacă manifestaţi aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului", spune dl. Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Cu ocazia Zilei Internaționale De Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), invită femeile să se informeze despre simptomele și factorii de risc ai cancerului ovarian, să aibă încredere în ele atunci când sesizează că ceva nu e în regulă cu corpul lor și să meargă la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des, dacă sesizează apariția unor simptome persistente și fără o cauză identificabilă.

„Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Vă îndemn să răspundeți la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl dați mai departe la persoanele la care țineți. Dați-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viața“, continuă dl Cezar Irimia, președintele FABC.

8 Mai 2013

8 Mai 2013 a fost prima Zi Internățională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Atunci, organizații din toată lumea s-au unit cu scopul de a educa populația despre cancerul ovarian și simptomele lui. Scopul este crearea unui spirit de solidaritate cu femeile care suferă de această boală și familiile lor. Ziua Internățională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian va avea loc în fiecare an pe 8 Mai.

Factori de risc:

1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.

2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (şi din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de  uter.

3. Ereditate: Mutațiile genelor BRCA 1 şi 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.

4. Alți factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.

  

Cancerul ovarian în cifre:

- 238.719 femei sunt diagnisticate anual în lume (globocan.iarc.fr)

- 151.917 femei mor în lume în fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)

- rata de supraviețuire la 5 ani este de 45%; este foarte mică, dacă o comparăm, de pildă, cu rata de supraviețuire la cancerul de sân, care este de 89%

- dacă este localizat, în stadii incipiente, rata de supraviețuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu

- în România, sunt diagnosticate 1.850 cazuri noi anual și 1.020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian

5 lucuri de știut:

1. Toate femeile pot face cancer ovarian.

2. Dacă știi simptomele și mergi la medic îți poți salva viața.

3. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.

4. Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.

5. Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Consumul de suc de portocale și ceai negru reduce riscul de cancer ovarian

Un studiu de 30 de ani a relevat faptul că flavonoizii conținuți de sucul de portocale și de ceaiul negru scad riscul de îmbolnăvire cu cancer ovarian cu până la 30%, asta dacă se consumă regulat cele două lichide. Savanții de la University of East Anglia din Marea Britanie au studiat dietele a 171.940 de femei, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, pe o perioadă de peste 30 de ani şi au descoperit că cele al căror regim alimentar conţinea cantităţi mari de flavonoide, un tip de antioxidanţi găsit în ceai negru, vin roşu, mere şi citrice, au prezentat un risc mult mai scăzut de îmbolnăvire de cancer ovarian, informează dailymail.co.uk.

"Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, lucru care ne sugerează că schimbări simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce priveşte reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian", a declarat cercetătorul-şef Aedin Cassidy, profesor la Norwich Medical School.

Experţii cred că flavonoidele oferă protecţie îmbunătăţind circulaţia sangvină şi prevenind inflamaţiile. Totuşi, medicii avertizează femeile să nu se bazeze exclusiv pe o dietă bogată în antioxidanţi şi să efectueze controale medicale regulate, mai ales în situaţia în care în familie au existat cazuri de cancer ovarian sau mamar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

TAGURI: cancer, ovarian, simptome, maladie, balonare,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...