2019-01-24 02:46


Dan Byron: „Viaţa nu e aşa frumoasă pentru omul care vrea să facă muzică în România, dar noi o facem de drag”

 |  18:11
Dan Byron: „Viaţa nu e aşa frumoasă pentru omul care vrea să facă muzică în România, dar noi o facem de drag”

Dan Byron este vocalist,chitarist şi flautist şi liderul trupei care îi poartă numele. Pe lângă asta,este omul care a realizat recent o premieră în România, alături de colegii săi,înregistrând un DVD la peste 100 de metri adâncime, în Salina Turda. Deşirecunoaşte că viaţa de artist în România nu este atât de frumoasă precum arputea să pară, spune că face muzică „de drag”, fără să ţină prea multe socotelifinanciare.

Aţi filmat, de curând, un nou DVD, în salina de la Turda.Cum v-a venit ideea să înregistraţi tocmai acolo?

Un amic de-al nostru aadministrat salina, la un moment dat, şi a făcut nişte poze pe care ni le-aarătat. Am rămas foarte impresionaţi de ce am văzut, iar ideea a fost a luiVictor Panfilov, sunetistul cu care lucrăm şi cu care am făcut şi celălalt DVD,„Acoustic Drama”. El ne-a spus: „Ce-ar fi dacă am face acolo o filmare?”.Bineînţeles că, la început, am luat-o în glumă, dar până la urmă, proiectul adevenit din ce în ce mai serios şi iată că s-a şi realizat. DVD-ul se numeşte„Live Underground”.

Cum a decurs filmarea în acele condiţii?

A fost destul de bine, sincer,mă aşteptam să fie mult mai rău. Condiţiile au fost stresante, pentru că nupoţi să faci nimic lejer în ţara asta... Au fost câţiva angajaţi de acolocărora le-am furat două nopţi şi bineînţeles că nu le-a prea convenit să steadupă noi...Toţi ştiam că o să fie greu de făcut, dar până la urmă ne-amdescurcat, zic eu, onorabil.

DVD-ul când urmează să fie lansat?

Va apărea în 2011,pentru că e foarte mult material de prelucrat şi vrem să iasă perfect.

Mai rentează să investeşti bani, nervi, timp în astfel deproiecte, mai ales acum?

Dacă vorbim despre „arenta” şi muzica rock din România... aceste două lucruri nu au nimic în comun. Dintot ce am făcut până acum nu am ieşit cu mulţi bani. Viaţa nu e aşa frumoasăpentru omul care vrea să facă muzică în România, dar noi o facem de drag. Şi nucontează dacă e criză sau nu, noi facem când şi ce se poate face. La DVD-ul„Live Underground” am avut sprijinul Primăriei din Turda, ceea ce a însemnatmult pentru noi. Ei ne-au sprijinit şi financiar.

Cât a costat toată afacerea asta?

Îţi dai seama că econfidenţial...

Dar nu e aşa un mare secret! În fiecare zi auzim ştiri degenul „Icsuleasca a filmat un clip de 15.000 de euro”.

Da, dar „icsuleasca” aianu e genul de om care s-ar învârti în jurul nostru... „Icsuleasca” se mândreştecu cât de mulţi bani a dat pe o maşină sau pe ce ştiu eu ce. Noi nu ne mândrimcu lucruri de genul ăsta.

Apropo de zona showbizului, tu cum te simţi în peisajulăsta?

Eu nu mă prea încadrezîn zona asta.

Dar trebuie să-ţi găseşti un loc, undeva, nu?

Da, dar acest „trebuie”nu depinde de mine, că n-am să mă apuc acum să merg în chiloţi la televizordoar ca să apar şi eu! Noi ne axăm foarte mult pe promovarea făcută prin mediaonline, prin internet. În definitiv, asta e noua tendinţă.

E greu să te impui într-o piaţă ca asta pe care o avem?

Mie nu mi se pare căavem o piaţă. Oamenii din România nu cumpără muzică, sau cumpără într-unprocent atât de mic, încât putem să nu-l punem la socoteală. Iar artiştii puţinmai răsăriţi poate că mai au şansa să plece pe afară, aşa că vom rămâne şi fărăei, la cum se prezintă situaţia.

Tu trăieşti exclusiv din muzică?

Da.

Mi-ai spus că viaţa de tânăr artist în România nu efoarte frumoasă...

Nu e, dar mă descurc, numă plâng. Eu merg înainte, indiferent dacă e greu sau uşor, urât sau frumos...Plăcerea de a face muzică nu vine din banii care mi se întorc, vine din mine.

Anul viitor, am înţeles că veţi lansa un album nou,„Perfect”.

Da, aşa este, este unmaterial de melodii româneşti vechi reorchestrate. E înregistrat deja, selucrează la mixaj.

Iar mâine (n.red. azi) veţi cânta muzica unei piese deteatru puse în scenă la Metropolis.

Da. Este vorba desprepiesa „Nevestele vesele din Windsor”, regizată de Alexandru Tocilescu. Muzicaeste compusă de Nicu Alifantis, iar noi suntem trupa care o va cânta live.Spectacolul de mâine este mai degrabă pentru apropiaţi şi prieteni, iar mareapremieră va avea loc pe 15 ianuarie, anul viitor.

Ce-ţi doreşti cel mai mult pentru 2011?

Să lansez al treileaalbum, „Perfect”, şi să-l scriu pe al patrulea.

Dan Byron şi trupa luiau lansat, până în prezent, două albume: „Forbidden Drama” şi „A Kind ofAlchemy”, dar şi un DVD, primul DVD unplugged românesc, intitulat „AcousticDrama”. „Live Underground” a fost înregistrat recent în amfiteatrul din minaRudolf, Salina Turda şi conţine atât piese deja cunoscute, cât şi unele înprimă audiţie. Trupa s-a bucurat şi de prezenţa invitaţilor speciali, NicuAlifantis şi Ioana Mîntulescu.

Trupa Byron este formatădin Dan Byron(voce, chitară, flaut), Costin Oprea (chitară), 6fingers (clape, chitară), DanGeorgescu (bass) şi Gabriel Bălaşa (percuţie).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...