2017-01-25 03:35


De ce îşi pierd strălucirea operele lui Van Gogh

 |  17:38
De ce îşi pierd strălucirea operele lui Van Gogh

Oamenii de ştiinţă au identificat cu ajutorul razelor X reacţia chimicăcomplexă responsabilă de degradarea nuanţelor de galben din câteva tablouripictate de Vincent Van Gogh şi de alţi artişti de la sfârşitul secolului alXIX-lea, potrivit unui studiu publicat în revista Analytical Chemistry. Degradarea treptatăa nuanţei de galben cromat este deja un fenomen cunoscut, însă procesul chimiccare stă la baza fenomenului nu putea fi explicat. Razele ultraviolete ar fi în mare parte responsabile de această degradarea culorii, afirmă savanţii de la Centrul de cercetare şirestaurare a muzeelor din Franţa, Universitatea tehnologică Delf şi Muzeul VanGogh din Olanda, Universitatea Perugia (Italia) şi Universitatea din Anvers(Belgia), autorii acestui studiu.

Pentru aidentifica reacţia chimică ce are loc într-un strat foarte fin de vopsea,savanţii au folosit un dispozitiv cu raze X pus la dispoziţie de EuropeanSynchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble (Franţa). "Fascicululnostru de raze X este de 100 de ori mai fin ca un fir de păr uman şi poateevidenţia procese chimice complexe ce au loc pe suprafeţe minuscule, deschizândastfel calea către un nou univers de descoperiri pentru istoricii de artă şiexperţii în conservare", a declarat Marine Cotte, cercetătoare în cadrulERSF şi colaboratoare a Muzeului Luvru din Paris.Cercetătorii au astfelposibilitatea de a analiza atât stratul de vopsea alterat, cât şi stratul desub acesta, care este încă "sănătos".

Lumina, parţialresponsabilă

Folosireaunor culorii vii de către Van Gogh a fost posibilă graţie apariţiei pe piaţă a unor noi pigmenţi industriali printre care se aflăşi galbenul cromat. Închiderea treptată a acestei nuanţe,variabilă în funcţie de tablou, este asociată cu nivelul de oxidare a cromului."La început, pigmentul era sub formă de cromat, deci foarte oxidat, însăîn zonele alterate, acest nivel s-a redus, devenind mai puţin oxidat", aexplicat Marine Cotte. Cercetătorii au descoperit că o reducere a cantităţii decrom (inversul unei reacţii de oxidare) explică într-adevăr acest proces.Lumina, în special razele ultraviolete, sunt parţial responsabile de aceastămodificare chimică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image