2018-12-12 14:02


“După dealuri” naște controverse. Scandal la Cannes

 |  12:29
“După dealuri” naște controverse. Scandal la Cannes

Nanni Moretti, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes 2012, a fost acuzat de favoritism, întrucât patru din cele şase filme recompensate în acest an pe Croazetă, inclusiv pelicula "După dealuri", de Cristian Mungiu, sunt distribuite de firma cu care colaborează regizorul italian.

Patru din cele şase filme premiate în competiţia oficială la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes sunt distribuite de aceeaşi firmă, Le Pacte, care distribuie şi filmele regizorului italian Nanni Moretti, preşedintele juriului din 2012, informează .

Se spune că un Festival de la Cannes lipsit de polemici nu este cu adevărat un festival. În acest an, amatorii de cancanuri şi scandaluri nu prea au avut motive de bucurie, în faţa unei selecţii oficiale alcătuite din filme grave şi a unui juriu foarte aplicat. Această situaţie nu a durat însă prea mult, iar prima polemică a izbucnit la scurt timp după încheierea festivalului de pe Croazetă, lansată de câţiva internauţi caustici, dezamăgiţi de palmaresul ediţiei din acest an. Ei susţin că a existat un conflict de interese pentru preşedintele juriului, Nanni Moretti, pe care l-au acuzat de favoritism.

Din cele şase filme premiate în competiţia oficială, patru sunt coproduse şi/sau distribuite de aceeaşi companie, Le Pacte: "După dealuri", de Cristian Mungiu (premiul pentru scenariu şi premiul pentru interpretare feminină), "Post tenebras lux", de Carlos Reygadas (premiul pentru regie), "Reality", de Matteo Garrone (marele premiu) şi "The Angel's Share", de Ken Loach (premiul juriului). Compania Le Pacte a coprodus şi distribuit cel mai recent film regizat de Moretti, "Habemus Papam". În plus, directorul companiei Le Pacte, Jean Labadié, este fondatorul Bac Films, partenerul tradiţional al lui Moretti în ceea ce priveşte distribuirea peliculelor sale în Franţa.

"Este un palmares bizar. Sunt acolo (în palmares, n.r.) câteva filme şi mă întreb de ce sunt ele acolo (...) A fost un palmares atât de specific lui Moretti, încât putem să ne întrebăm în legătură cu existenţa unui conflict de interese",a sugerat la începutul acestei săptămâni un jurnalist de la France Inter, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-14

TAGURI: Scandal, Cannes, Mungiu, Dupa Dealuri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...