2017-01-18 14:30

MONDEN


Echipa „Academiei Caţavencu” părăseşte revista din cauza noului patron. Doru Buşcu: Dan Adamescu bate câmpii, ne-a făcut o ofertă complet nesinceră

 |  18:46
Echipa „Academiei Caţavencu” părăseşte revista din cauza noului patron. Doru Buşcu: Dan Adamescu bate câmpii, ne-a făcut o ofertă complet nesinceră

Echipa de jurnalişti ai„Academiei Caţavencu” a anunţat, ieri, că părăseşte revista de satiră, după ceaceasta a fost achiziţionată de omul de afaceri Dan Adamescu. Directorul DoruBuşcu a mărturisit, într-un editorial publicat pe site-ul publicaţiei, căziariştilor li s-a propus să-şi continue activitatea sub noul patronat, însătemerile lor se leagă de perioada următoare semnării contractelor cu Adamescu,pe care nu îl creditează cu seriozitate şi intenţii bune. Totodată, unul dintremembrii „Academiei”, Florin Iaru, a declarat, ieri, că echipa care părăseşteredacţia va lansa în curând o altă revistă cu acelaşi specific.

„A fost frumos şi urmează să maifie” este titlul editorialului publicat, ieri, de Doru Buşcu, pe site-ul„Academiei Caţavencu”. În textul său, jurnalistul explică deschis situaţia dininteriorul redacţiei, de când „Caţavencu” a fost cumpărat de Dan Adamescu. „Amîntors situaţia pe toate feţele şi nicăieri n-am găsit sens. Am s-o mai întorco dată, acum. Să presupunem, deci, că Dan Adamescu nu îndeplineşte o comandăpolitică şi că vrea pur şi simplu să investească în media. Bun, dar în media ela mai investit. A luat «România liberă» pe vremea când acest ziar conta înaudienţă şi credibilitate şi a făcut-o praf. Azi, ziarul execută în văzul lumiipupături pe lenjeria intimă a PDL şi îşi falsifică în mod ruşinos cifrele de vânzări.(...) Da, veţi zice, dar omul face afaceri. Vânează oportunităţi. (...) Haisă-l credem. Atât că preţurile mici cu care şi-a propus să cumpere marca «Academia Caţavencu» sunt astronomice.Ele arată ori o profundă necunoaştere a realităţii din piaţă, ori – în ipotezacă politica e exclusă – un stadiu îngrijorător de masochism. Să scoatem,totuşi, nebunia din cauză şi să zicem că e vorba de un capriciu. (....) Dar cee «Academia Caţavencu»? E cumvao fabrică de cărămizi care produce paralelipipede din lut ars? E o hală în caremuncitorii stau aliniaţi în halate şi dau din mâini mecanic, cu mintea lafilmul pentru adulţi programat diseară? Parcă nu. «Academia Caţavencu» e o echipă. O istorie. O stare de spirit. Ovoinţă. E, parafrazându-l pe Ţuţea, o sumă lirică de idei rebele. Prin urmare,dacă îţi propui s-o ai, trebuie mai întâi s-o cunoşti. S-o înţelegi, să-i facicurte, să vezi dacă nu cumva se sperie de tine. În nici un caz s-o violezi lalicitaţie şi s-o târăşti după aia la casa de căsătorii”, scrie Doru Buşcu.

„Cum să crezi un om pe care pur şi simplu nu-lcrezi?”

Mai departe,jurnalistul susţine că noul patron i-a invitat pe ziarişti să rămână înredacţie, şi explică şi motivul pentru care a fost refuzat. „După achiziţiamărcii, noul proprietar a invitat echipa să rămână. A vorbit despre viitor,despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pe cinci ani. (...) În vorbe, a fost o ofertă corectă. Ar fifost şi rezonabilă dacă n-ar fi fost precedentul ostil. Ar fi fost şiacceptabilă dacă n-ar fi fost complet nesinceră. Cum să crezi un om care bate câmpiidespre un viitor la care nu se pricepe deloc? Şi, mai ales, cum să crezi un ompe care pur şi simplu nu-l crezi? Nu, e imposibil”, crede Buşcu. „Oferta făcutăactualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul câteunul, ciocniţi de corporatismul tâmp al casei, sunt eliminaţi”, scriedirectorul „Academiei Caţavencu”. În final, Doru Buşcu spune că atât el, cât şiechipa care a realizat revista de satiră vor alege un alt drum. „Nu, n-am făcutbine înlăturând, fie şi teoretic, ipoteza politică. Aici e politică în toatăregula, cu scopuri, capcane şi premeditări, iar toată această poveste are otristeţe care strigă neauzită. De aceea, în afacerea Adamescu, oamenii de la «Caţavencu»se opresc aici. Dar ei continuă să meargă pe alt drum. A fost frumos şi urmeazăsă mai fie”.

Ieri, Pagina de Media a publicato declaraţie a lui Florin Iaru, membru al „Academiei”, care anunţă un nouproiect editorial. „Echipa de la «Academia Caţavencu» urmează să lanseze orevistă cu acelaşi specificîn următoarea perioadă”. De partea cealaltă,omul de afaceri Dan Adamescu nu a putut fi contactat pentru a fi întrebat cineva realiza revista după plecarea vechii echipe. În schimb, cele mai recentezvonuri care au circulat pe piaţa media despre omul de afaceri arată că „Românialiberă”, ziar aflat în portofoliul noului patron al „Caţavencu”, se confruntăcu probleme grave şi a disponibilizat câteva zeci de angajaţi în ultimii ani.

Cu toateastea, Adamescu a plătit banii: aproape 900.000 de euro

Dan Grigore Adamescu a plătit cei 882.659 de euro cu TVAinclusă în schimbul mărcii „Academia Caţavencu”, devenind, de ieri, proprietaral publicaţiei. Prin licitaţie, marca a fost adjudecată însă în acte deapropiatul afaceristului, jurnalistul Claudiu Pădurean, care corespundea cerinţelorcaietului de sarcini.

Adamescu a câştigat „Academia Caţavencu” la a douaîncercare, după ce prima oară, după o licitaţie strânsă, Doru Buşcu şi-aadjudecat-o, contra sumei de 1,6 milioane de euro. Buşcu a anunţat însă, câtevazile mai târziu, că nu a reuşit să strângă toată suma necesară pentru a intraîn posesia mărcii, drept pentru care s-a decis reluarea licitaţiei. La a doua „rundă”,directorul „Academiei Caţavencu” nu a mai participat. Şi-a încercat darea demână Orlando Nicoară, şeful Mediafax Group, care face parte din trustul condusde Adrian Sârbu. Nicoară s-a oprit însă după 9 minute, când fuseseră parcurşiprimii paşi ai licitaţiei, fiecare a câte 7.500 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20

Mai multe imagini:
Echipa „Academiei Caţavencu” părăseşte revista din cauza noului patron. Doru Buşcu: Dan Adamescu bate câmpii, ne-a făcut o ofertă complet nesinceră
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image