2018-12-18 19:25


Felicia Filip: „Tinerii îşi rup sufletul la televizor”. VEZI FOTO+VIDEO!

 |  21:00
Felicia Filip: „Tinerii îşi rup sufletul la televizor”. VEZI FOTO+VIDEO!

Trofeul „Crizantemei de Aur”, ediţia a 44-a, a rămas anul acesta pe meleaguri dâmboviţene, la Ina Elena Dincă, câştigătoarea concursului. Preşedinta juriului festivalului de la Târgovişte, soprana Felicia Filip, ne-a acordat un scurt interviu după ce a susţinut un recital de excepţie, în care a interpretat melodii folclorice precum „Cine iubeşte şi lasă” sau „Ciuleandra”, dar şi o superbă suită de romanțe.

Cum vi s-a părut ediţia din acest an?

Am simţit şi mai multă căldură, şi mai mult suflet, şi mai mult dor, şi mai multă lacrimă şi mai multă profunzime. A fost Dumnezeire! Dumnezeu a fost în fiecare seară aici cu noi şi ne-a atras atenţia că ne iubeşte. Asta am simţit.

Foarte mulţi tineri concurenţi...

Sunt mulţi veterani, care nu pot trăi fără romanţă şi vin aici în fiecare an de dragul de a cânta. Dar, de patru ani de când sunt preşedintă a juriului, am constatat cu mare bucurie că vin foarte, foarte mulţi tineri concurenţi, fie că sunt profesionişti sau amatori. Dar cu toţii se regăsesc în ceea ce se cheamă spiritualitatea romanţei, adică în ce înseamnă de fapt a fi român, pentru că romanţa este cântecul sufletului de român.

Şi publicul tot tânăr. Cum vă explicaţi?

Tinerii sunt foarte deştepţi. Şi dacă la ediţiile trecute au fost câţiva tineri, ei s-au dus acum la colegii lor, le-au arătat programul şi au venit împreună, mai mulţi, pe principiul bulgărului de zăpadă. Ei înţeleg că aici este calitate, că au ce învăţa, au ce primi, au cu ce să se îmbogăţească. Este o experienţă pe care o trăiesc din momentul întâlnirii mele cu formaţia Iris. A fost ceva magic atunci, miraculos. Prima noastră întâlnire a fost la Sala Polivalentă  cu 7.000 de oameni, iar în momentul în care Cristi Minculescu a început să cânte s-a rup cerul cu acea descătuşare de iubire pe care o au tinerii când apare Iris. Apoi a venit rândul meu să cânt şi aceeaşi intensitate, acelaşi fenomen s-a întâmplat şi cu mine. De atunci, tinerii aceia, aşa cum s-a întâmplat şi în această seară, au venit la Opera din Bucureşti să o asculte pe doamna care cântă cu Iris.

Ce diferenţiază un concurs de tradiţie faţă de cele apărute la televizor?

Este o diferenţă, „Crizantema de Aur” se poziţionează la muzică de foarte bună calitate, de tradiţie şi prestigiu. La televizor, spectacolele trec la industrializarea genului. Ele au beneficii şi lipsuri. Acei copii nu se duc neapărat pentru a fi descoperiţi ca nişte talente, ei se duc pentru acea nadă care se cheamă o sumă de bani. Şi îşi rup sufletul până la urmă ca să lupte pentru acel unic premiu. În această industrie sunt implicaţi sute sau mii de concurenţi şi doar unul câştigă. Şi atunci ce fac ceilalţi, şi-au rupt sufletul? Pentru că după aceea intervine uitarea, ba mai mult este psihologic o traumă şi un stop peste care ei trec foarte greu şi cu mari pierderi.

Loredana, show incendiar cu Zaraza”

Pe scena festivalului dedicat romanței au pășit unii dintre cei mai apreciați și valoroși artiști ai muzicii românești, iar atmosfera plină de eleganță a fost întreținută de recitalurile de excepție ale acestora. Spectacolul s-a încheiat cu o reprezentare extraordinară a show-ului „Zaraza” al Loredanei Groza. Acompaniată de band-ul Agurida, cântăreaţa a ridicat publicul în picioare de mai multe ori. Loredana a încântat audienţa cu acorduri de romanţă, dar şi cu melodii tradiţionale româneşti. „Mulţumesc «Crizantema de Aur» pentru că păstraţi tradiţia şi muzica românească vie”, a spus vedeta în încheierea recitalului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17

Mai multe imagini:
Felicia Filip: „Tinerii îşi rup sufletul la televizor”. VEZI FOTO+VIDEO!
zoom
Felicia Filip: „Tinerii îşi rup sufletul la televizor”. VEZI FOTO+VIDEO!
zoom

TAGURI: Loredana Groza, show incendiar, Zaraza, Felicia Filip
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...