2017-01-18 22:38

MONDEN


GOSPODINA DE CRIZĂ VĂ RECOMANDĂ: Pâine de casă

 |  18:08
GOSPODINA DE CRIZĂ VĂ RECOMANDĂ: Pâine de casă

Românii mănâncăpâine. Multă pâine. Așa spun statisticile. Ce fel de pâine? O pâine de ocalitate îndoielnică, de cele mai multe ori, așa după cum arată studiile. Poatede aceea, în ultimii ani, au crescut și vânzările la mașinile de făcut pâine.Eu, mă simt îndreptățită să exclam „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-ipâinea mea!“

De ce e atât de bună?Pentru că e făcută acasă, cu dragoste, din orice fel defăină îmi poftește suflețelul și e plină cu cele mai felurite semințe de in, defloarea-soarelui, de susan. Pentru că un copil curios ridică păturica, defiecare dată, să vadă cât a mai crescut aluatul. Și mestecă un pic, după carevine verdictul „mai trebuie sare!”, ”e prea dulce!” sau „e perfect așa!”

Dar să vă împărtășesc și vouă frumusețe derețetă. În primul rând, ingredientele, la apel:

-600 g făină albă sau neagră,cu mici variații, în funcție de consistența aluatului

-un pachețel de 25 g drojdieși câteva linguri de lapte, pentru maia

-1 linguriță zahăr

-1 linguriță sare, la final

-300 ml apă călduță

-2,3 linguri ulei

-2 lingurițe zeamă de lămâie

Mai întâi, facem maiaua,într-un castronel, din drojdie, frecată bine cu zahăr și cu laptele călduț.După ce presărăm deasupra un pic de făină, o lăsăm să crească 10 minute. Întretimp, punem apa la încălzit și apoi o răcim un pic, cât să fie călduță.Amestecăm apoi, ingredientele, cu maiaua crescută, într-un lighean, cu mâinile,la robot sau cu un mixer. Aluatul obținut se pune la dospit, preț de 30 minute,acoperit cu un prosop curat. Simplu sau împletit, îl mai lăsăm să crească 30 deminute în tavă. Ungem cu un gălbenuș de ou pâinea, presărăm semințe și punem lacopt, în cuptorul preîncălzit, 20 de minute la 200 grade și alte 10-20 de minutela 175 grade. Facem testul scobitorii și gata pâinica noastră!

Poftă mare!

Cu drag, GDC


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image