2016-12-08 09:57

MONDEN


GOSPODINA DE CRIZĂ VĂ RECOMANDĂ: Varză murată

 |  18:55
GOSPODINA DE CRIZĂ VĂ RECOMANDĂ:  Varză murată

Noiembrie eluna când toți românii pun varză la murat. Nu e greu de făcut, însă trebuieceva răbdare până ce vine iarna și te poți bucura de ea. Ce poate fi maisimplu, într-o zi geroasă, decât o salată rapidă din varză, feliată, amestecatăcu ulei și cu un boț de mămăligă alături. Sau niște varză călită cu ciolan sauniște sărmăluțe aburinde și, deliciul suprem, vărzările, plăcintele sau turtelecu varză.

Dar, ca să nu devenim melancolici șisă ne gândim cu regret la anii copilăriei, trebuie să știm noi înșine să punemvarza la murat și să trecem la treabă. Astăzi, rețeta prestată de ani buni detatăl Gospodinei de criză, așa cum s-a moștenit ea de la cei bătrâni, în zoneleMoldovei. Pentru o cantitate suficientă de varză, care să ne ajungă până înmai, avem nevoie de: un butoi de 100 kg, vreo 50 kg varză, apă de fântână sauizvor, sare grunjoasă, un furtun, frunze de mărar, hrean curățat, grăunțe deporumb, gutui, chimen și sfeclă roșie. Mai întâi, se scoate apa din fântână șise toarnă în găleți, iar deasupra se pune câte o lingură de sare la fiecarelitru de apă și se amestecă. Butoaiele (caci nu se pune unul singur!) se spală,iar pe fund se așază mărarul și niște hrean. Între timp, varza desfoliată deprimele frunze se scobește la cotor, iar în căușul obținut se pun 10 boabe degrăunțe, o șuviță de hrean și o bucățică de sfeclă roșie. Introducem în butoimai întâi furtunul, în care vom sufla pentru a se vântura varza, iar apoi băgămverzele, cu scobitura în sus. Printre ele punem felii de gutui, sfeclă roșie șihrean. La sfârșit turnăm gălețile cu apă, o acoperim și coborâm în beci o datăla trei zile pentru a o vântura.

Spor la treabă, vă urează GDC

www.gospodinadecriza.blogspot.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638948-07-27



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image