2017-01-20 22:12

MONDEN


Grupul Vouă sărbătoreşte 30 de ani. Vasile Mincu: Criza ne-a tăiat şi banu’ şi elanu’

 |  15:49

Grupul Vouă a fost înfiinţat în anul 1982, iar în curând trupa, formată din Adrian Bitză Pătraşcu, Vasile Mincu, Ioan Batinaş, Ion Ionuţ Ciocia, Cristian Creţu, Victor Yila, Şerban Drăguşanu şi Puiu Creţu, împlineşte 30 de ani. Cu ocazia aniversării, Vasile Mincu, cel care face parte din echipă încă de la începuturi, ne-a acordat un interviu, în care ne-a vorbit despre cum a evoluat grupul, despre cum se face umor astăzi, dar şi despre cum este să supravieţuieşti într-o „zonă liberă.

Cum a evoluat trupa în cei 30 de ani?

Deja faptul că, după primii 30 de ani, brandul Vouă încă trăieşte, lucrează, e pe afiş  este o realizare.  Evoluţia noastră a fost în ton cu evoluţia întregii societăţi româneşti: când mai sus, când mai jos, când pe val şi când pe cal... (râde). Acum suntem cu toţii într-un fel de criză, da’ şi când ne-om reveni, le-arătam noi lor!

Cum veţi sărbători?

Cu optimism, cu încredere în noi înşine şi-n ceea ce ne propunem să realizăm în viitorul apropiat şi, bineînţeles, cu o petrecere demnă de această sărbătoare. O petrecere pe 22 martie ora 20.00 în Joy Pub, unde vă invităm pe toţi.

Între 1992  şi 2002 aţi intrat în afaceri...

N-am abandonat cariera de actor, fiindcă actoria nu e o carieră, ci o stare de spirit cu care te naşti şi cu care mori. Dar am făcut şi afaceri, ce-i drept, dar ramânând o bună parte din timp tributari vocaţiei de saltimbanci ai scenei. Sub o formă sau alta, magnetul spectacolului ne-a marcat chiar şi în perioada amintită, chiar dacă manifestările actoriceşti s-au manifestat „pro bono”. Afacerile ne-au hrănit trupul, show-ul ne-a hrănit sufletul. Sau, mai direct, ne-am distrat muncind.

Umorul este îngheţat

Care au fost motivele pentru care aţi reziliat contractul cu Naţional TV?

Criza, blestemata de criză ne-a cam tăiat şi banu’ şi elanu’... Dar Naţional TV continuă să ne difuzeze producţiile din anii trecuţi, aşa că şi „pe sticlă” trăim încă în momente mai mult sau mai puţin memorabile înregistrate în anii trecuţi... Când se vor opri reluările nici noi nu ştim!

Din 2009, Grupul Vouă se află într-o zonă liberă... Cum vă merge?

Ne merge ca-ntr-o zonă liberă: suntem liberi să facem ce ne place, să adaptăm fiecare spectacol momentului şi locului potrivit, să nu fim constrânşi de şabloane, să zburdăm în lumea asta tristă plină de umor, să ne reinventăm permanent, pe scurt: suntem vii, adaptabili, perfecţionişti, veseli, într-un cuvânt: tineri (avem, nu-i aşa, doar 30 de ani!!!). În luna decembrie am făcut cel mai frumos turneu din ultimii ani fiind susţinuţi de Stalinskaya. De la începutul anului susţinem minim patru spectacole pe lună în formula Grupul Vouă şi Puiu Creţu.

Sunteţi invitaţi în emisiuni tv aşa cum vă doriţi?

Suntem, din când în când, invitaţi. Ceea ce ne dorim însă, este să fim invitaţi să facem emisiuni, nu doar să participăm ca invitaţi... Avem proiecte care ne-au fost furate, proiecte care ne sunt furate şi, dacă o ţinem tot aşa, proiecte care vor fi furate. Un lucru e sigur: am avut, avem şi vom avea idei de formate tv. Invitaţiile în platourile de televiziune presupun anumite stări cu care nu suntem învăţaţi: schimbarea de sex, bătaia, înjuratura etc....

Ce părere aveţi despre felul în care se face umor în prezent?

Umorul de azi poate fi discutat, uneori e discutabil, alteori chiar îndoielnic... Dar atâta vreme cât se face umor, se mai poate trăi pe lumea asta şi, cu puţină perseverenţă, inteligenţă şi... consecvenţă, mai avem o şansă să răsară şi ceva bun de pus la rana tristeţilor noastre cotidiene. Reiau, parafrazându-l pe Heliade Rădulescu, îndemnul: „Scrieţi băieţi orice (umor), numai scrieţi!”. În momentul de faţă avem scrise patru scenarii pentru tot atâtea sitcomuri pe care odată cu „dezgheţul... economic” cu siguranţă le vom filma. Deocamdată umorul de televiziune este îngheţat, ieftin şi superficial sau altfel spus „umorul s-a făcut de râs!”. Raportul cu care trebuie să cumpănim cantitatea şi calitatea umorului este influenţat de nevoia de rating a televiziunilor şi din păcate influenţa este nefastă.

Se mai face umor de calitate?

Deşi, ca să fim drepţi, e cam ca la carne sau la ouă: calitatea a II-a, a III-a etc. Din punctul nostru de vedere, regula de bază după care ne ordonăm în lumea divertismentului a sintetizat-o cel mai bine poetul Lucian Avramescu şi anume: „Grupul Vouă nu s-a descheiat niciodată la şliţul cuvintelor!”. Încercăm astfel să facem un umor ecologic!! Adică nu mori de râs, dar nici nu te prosteşte!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-07

TAGURI: Vasile Mincu, Grupul Voua, aniversare, petrecere, umorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image