2017-01-21 12:53

MONDEN


În America nu este o ruşine să munceşti. FOTO!

 |  21:00
În America nu este o ruşine să munceşti. FOTO!

Oana şi Şerban Duţulescu sunt doi doctori atipici. În timp ce mulţi dintre medicii de azi sunt tentaţi să plece, la muncă, peste hotare, cei doi au decis, după anii trăiţi în SUA (1999-2009) şi o perioadă în Germania, să revină acasă. Cu ce speranţe? Iată miza acestui dialog.

Domnule doctor Şerban, de ce aţi plecat din America, după un deceniu trăit acolo?

Am crezut că totuşi vom avea o şansă şi în România, cu experienţa pe care am dobândit-o. Şi pot să spun, cu mâna pe inimă, că am trăit multe peste Ocean. Cred că putem aduce ceva nou aici. Putem implementa ceea ce ştim, ce am văzut.

Controlul periodic

Ce au americanii în plus?

Controalele periodice, la şase luni. Pacienţii vin, li se face un control, o igienizare completă a cavităţii bucale. Aşa se observă dacă au apărut leziuni carioase, modificări în statusul dentar, dacă s-au retras gingiile.

Aţi avut ulterior şi o experienţă în Germania.

Da, după 2009, un an şi jumătate am lucrat şi pe tărâm german. Acolo este un alt sistem de asigurări medicale. Îţi poţi face dantura pe baza cardului medical. Dar mai sunt coplăţi, minore, la lucrările protetice. O condiţie esenţială a asigurărilor este ca pacienţii să vină regulat la control. Şi în America, pentru cine are norocul să lucreze pentru companii mari, care au plan de asigurări medicale, inclusiv dentare, se duc la controalele periodice fără a mai plăti mult pentru asta. Americanii din clasa mijlocie, dar şi cei de o condiţie modestă sunt preocupaţi de dantura lor. Chiar le place ca dinţii lor să fie albi, imaculaţi.

Seriozitate şi profesionalism

De ce aţi optat pentru un cabinet privat, doamna doctor Oana?

Încercăm să aducem aici ce am învăţat acolo, seriozitatea şi profesionalismul. Trebuie cultivat pacientului punctualitatea. Valabilă şi pentru medic. Să nu facem rabat de la lucrurile astea.

Ce aţi propune, domnule doctor Şerban, noului ministru al sănătăţii?

Deşi suntem de puţin timp în România, observ că unii medici agreează, alţii nu, un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru mediul stomatologic. Se alocă un buget, dar care este foarte mic. Lucrezi şi munca nu este răsplătită aproape cu nimic. Dacă vrem să avem o rigurozitate în igienă, cu toate accesoriile necesare într-un cabinet ultramodern, acestea costă bani, iar contribuţia casei menţionate, pentru fiecare manoperă, acoperă doar 20% din cheltuieli. Este nevoie de un buget adecvat, în semn de respect pentru munca noastră şi pacienţi.

Ce înseamnă un pacient pentru dvs.?

Bună întrebare! Este un om care are o durere. Personal, am dorinţa de a vedea cum pot să îl ajut concret.

Momentul generaţiei tinere

Vă întoarceţi în SUA, unde aţi dobândit şi cetăţenia?

Nu. Acolo totul se face pe foarte mulţi bani. Am avut şansa să urmez, la New York University - College of Dentistry,un program pentru dentiştii internaţionali, de estetică dentară, un an întreg, opt ore pe hârtie, practic peste 12 ore zilnic, deoarece am fost fascinat de ceea ce puteam realiza în acest cadru. Acolo am avut pacienţi reali, nu am lucrat pe manechine. Am tratat cazuri dificile. Universitatea are  un edificiu cu 11 etaje, fiecare etaj găzduind câte o clinică aparte. M-au remarcat profesorii de acolo. Mi-au dat recomandări. Am fost acceptat, după acel an de studii, ca să fac şcoala de specializare ce urma, dar trebuia să facem un împrumut. Şi atunci am decis că este mai bine să investim cunoştinţele acumulate acasă.

De ce?

România are un mare potenţial şi noi credem  că este momentul să se afirme şi generaţia tânără, implicit cei ce au fost peste hotare, au văzut cum şi de ce se trăieşte altfel decât în ţară. Acolo se strânge o sumă mare dolar, cu dolar, muncind din greu pentru plata datoriilor. Aici, în România, mulţi vor să dea un tun, dintr-o lovitură, şi să se îmbogăţească. Dar nu merge aşa! 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-22

Mai multe imagini:
În America nu este o ruşine să munceşti. FOTO!
zoom
În America nu este o ruşine să munceşti. FOTO!
zoom

TAGURI: Oana şi Şerban Duţulescu, New York University, College of Dentistry, generaţia tânără, doctoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image