2017-01-21 04:16

MONDEN


In memoriam Fănuş Neagu. „Frumosul nebun al marilor oraşe” s-a stins din viaţă ieri

 |  18:44
In memoriam Fănuş Neagu. „Frumosul nebun al marilor oraşe” s-a stins din viaţă ieri
Unul dintre cei mai talentaţi autori contemporani, scriitorul,romancierul şi dramaturgul Fănuş Neagu s-a stins din viaţă, în noaptea de lunispre marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o lungă suferinţă. Fănuş Neaguva rămâne în memoria cititorilor săi prin volume arhicunoscute precum „Îngerula strigat”, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” sau „Dincolo de nisipuri”.

Scriitorul, dramaturgul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu a încetat dinviaţă în noaptea de luni spre marţi, la ora 3.30, ca urmare a unei afecţiunineoplazice metastazante, informează Spitalul Elias. „Astăzi, 24.05.2011, ora 3.30 a.m., a încetat din viaţă,la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, maestrul Fănuş Neagu, ca urmare aunei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată”,se arată într-un comunicat al unităţii sanitare, citat de Mediafax. Fănuş Neagu a fost internat mult timp la Spitalul Elias din cauza unuicancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

Trupul neînsufleţit alscriitorului va fi depus miercuri, în jurul orei 12.30, la sediul din Bucureştial Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru va primi ultimul omagiu alconfraţilor şi al publicului, au declarat reprezentanţii USR. Înmormântarea vaavea loc joi, pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu din Capitală.

Scriitorul, în ochii prietenilor

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România: „Fănuş a ieşit din atenţia critică atunci când s-aîmbolnăvit. Este nevoie de evenimente din acestea ca să apari pe prima paginăsau la tv. A fost unul dintre cei mai talentaţiscriitori ai generaţiei sale, chiar dacă se spune că aceasta este generaţia «expirată».Acum devine expirată şi la propriu”.

Cornel Dinu, administratoruldelegat al FC Dinamo, finul lui Fănuş Neagu: „Era un foarte bun român, ştia că talpa ţării nu o duceprea bine, dar nu şi-a închipuit că va ajunge ca azi. Voia doar bine, nu a fostun contestatar, ci doar un doritor de bine. I-a grăbit trecerea în nefiinţă. Era un optimist înnăscut. Mă leagă o prietenie de aproape 50 de ani, nucred că Fănuş a plecat vreodată dintre noi. Mi-l închipui doar viu. Afost un mare patriot, un mare român, un vizionar, e adevărat, cu limbaascuţită. A murit într-o mare deznădejde. Şi-a dorit după '89 ca neamul lui sătrăiască decent. A murit neîmpăcat pentru că a dorit mereu binele acestui neam”.

Academicianul EugenSimion: „Proza românească pierdeun mare scriitor. Eu pierd şi un mare prieten. Fănuş Neagu a fost un om foartecurajos, el s-a luptat de mulţi ani cu o boală grea şi credeam că va reuşi să oînvingă. Dispare odată cu el nu numai scriitorul excepţional care a fost,dispare şi un personaj, un personaj foarte original al vieţii literare. Dispareun stil de a fi scriitor într-o istorie rea”.

Scriitorul Dinu Săraru: „M-a impresionat înultimii 21 de ani, când a stat la distanţă faţă de mizeria cetăţii noastre. Fănuş Neagu rămâne unul dintre poeţii limbii române. A îmbogăţit limbaromână cu pagini de poezie. De la Tudor Arghezi şi Eugen Barbu nu a existatpoet mai mare”.

Scriitorul Augustin Buzura: „A fost unul dintre foarte puţinii care au mai rămas dingeneraţia '60 atât de chinuită şi care, în fond, a contribuit la repunerealiteraturii române pe bazele ei reale. Fănuş a fost un stăpân desăvârşit allimbii române, un creator obsedat de frumuseţea limbii române şi de spaţiile pecare le-a descris ca nimeni altul. (...) A fost un om care a făcutgazetărie de mare clasă, a scris cronică sportivă şi a schimbat faţa croniciisportive”.

Cine a fost Fănuş Neagu

Fănuş Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, înGrădiştea-de-Sus, judeţul Brăila, şi a fost povestitor, memorialist, nuvelist,romancier şi dramaturg. A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satulnatal. Şi-a continuat studiile între anii 1944 şi 1948 la Liceul Militar dinIaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenitcursant al Şcolii de literatură „Mihai Eminescu”, până în anul 1953, fiindcoleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954 şi 1957învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile.

În anul 1954 debutează cu povestirea „Duşman cu lumea”,în revista „Tânărul scriitor”, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cuvolumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, retipărit în 1964 sub titlul „Cantonulpărăsit”. În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962, „Dincolo denisipuri”, în anul 1967 publică „Vara buimacă”. Publică ulterior, în anul 1979,„Cartea cu prieteni”, în anul 1981 – „Insomnii de mătase”, în anul 1985 – „Adoua carte cu prieteni”. În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote2,la Teatrul Majestic, şi „Olelie”, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Printrevolumele pe care le-a scris se mai numără „Întâmplări aiurea şi călătorii oranj”(publicistică), romanul „Scaunul singurătăţii”, nuvelele „Dincolo de nisipuri”.A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentruvolumele „Cantonul părăsit”, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”, „Echipa dezgomote”, „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”. În perioadadecembrie 1993 - 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional dinBucureşti. În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române,iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image