2017-01-20 08:06

MONDEN


James Cameron va coborî în Groapa Marianelor, la 11.000 de metri adâncime

 |  17:01
James Cameron va coborî în Groapa Marianelor, la 11.000 de metri adâncime

Cineastul canadian JamesCameron, regizorul unor filme cu mare succes de casă, precum „Titanic” şi „Avatar”,şi-a realizat, joi, un vis din copilărie, primind tiltlul de „explorator rezident”din partea prestigioasei reviste National Geographic. „Să fiu numit explorator este o mare onoare şi un rezultat la fel deuimitor ca atunci când eşti premiat cu Oscar de către Academia de filmamericană”, a declarat James Cameron. James Cameron a intrat astfel în cerculrestrâns de exploratori pentru National Geographic, în acelaşi timp cuspecialistul spaniol în ecologie marină Enric Sala. „Fiind adolescent, nu visamla nimic altceva decât să devin un explorator al oceanelor. De fapt, la vârsta de16 ani, locuind într-un orăşel din Canada, aflat la o distanţă de 800 dekilometri de ocean, mi-am luat licenţa în scufundări marine”, a adăugatcineastul canadian.

În noua lui calitate de „explorator rezident”, JamesCameron va pilota un submarin de mici dimensiuni care va putea să coboare laadâncimi de până la 11.000 de metri, pentru a vizita „o parte a oceanului,niciodată observată de om şi abia zărită prin lentilele camerelor robotizate”.James Cameron participă la construcţia acestui mic submarin cu un singur loc şiva fi unul dintre cei doi piloţi care vor plonja succesiv în celebra Groapă aMarianelor din Oceanul Pacific, cu cea mai mare adâncime cunoscută de pe Terra.Micul submarin se va scufunda cu o viteză de 6-7 ori mai mare în comparaţie cumajoritatea submarinelor actuale ce au la bord un echipaj uman, a căror vitezămedie de coborâre este de 30 de metri/ minut.

„Obiectivul nostru este de a ajunge pe fundul oceanuluiîn mai puţin de o oră, ceea ce ne va permite să petrecem acolo şase sau şapteore pentru diverse cercetări ştiinţifice, să facem fotografii, să recoltămeşantioane sau să descoperim noi specii”, a declarat James Cameron.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image