2019-01-24 04:44


Jurnal american - Episodul 33

 |  17:12
Jurnal american - Episodul 33

Multe dintre operaţiunuile care înainte puneau la bătaiepriceperea oamenilor sunt derulate acum de maşini. America e campioană înadoraţia ei pentru cele mai sofisticate cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, daraceastă stare de fapt nu se simte numai în lumea laboratoarelor universitare,ci este evidentă în cele mai mărunte aspecte ale vieţii de zi cu zi. Înaeroport, mare parte din operaţiunile de check-in au renunţat de mult laoamenii puşi acolo să verifice biletul, folosind în schimb maşini automate, cuecrane pe care îţi introduci toate datele şi primeşti loc în avion. Practicaaceasta tinde să devină rutină, mai ales pentru zborurile interne.

Un aspect care te izbeşte imediat după sosirea aici estecă la majoritatea telefoanelor din diverse instituţii răspund mai întâi aşa-zişiiroboţi, sisteme automate care te direcţionează spre rezolvarea problemei pentrucare ai sunat. De multe ori, asta presupune o aşteptare lungă, în timpul căreiamesajul automat se repetă cu o politeţe care, după o jumătate de oră bătută pemuchie, devine enervantă.

Automatele de sucuri sau de cafea sunt, desigur, cevafără de care n-am mai şti să trăim. La bancă se merge şi, dacă ai chef, poţi sănici nu mai cobori din maşină, adresându-te direct, printr-un dispozitiv cumicrofon şi difuzor, funcţionarului aflat departe, în spatele unui ghişeuspecial. Poate nu e indicat să menţionez aici, ca încurajare, povestea uneiprietene care a trimis cecul cu salariul pe tubul magnetic şi acesta nu a maiajuns niciodată la capătul celălalt. Desigur, acesta e un caz izolat, sistemulfuncţionează, de regulă, bine şi te scuteşte de cei cinci paşi care ar trebuiparcurşi între maşină şi intrarea în sediul băncii.

Cea mai şugubeaţă pare a rămâne însă maşina automată detimbre. Acolo cântăreşti scrisoarea şi pe un ecran ţi se afişează valoareatimbrului pe care trebuie să îl cumperi. Ce te faci însă când maşina devinetemperamentală şi refuză să îţi ofere timbrul dorit, trimiţându-te, vrei, nu vrei,alături de restul lumii, la clasica marcă poştală aplicată manual, cu lipici.

Amalia Niţă

Chicago

http://amalia.revistatango.rohttp://www.amalia33.blogspot.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...