2017-01-22 22:21


Jurnal american. Episodul 44

 |  16:07
Jurnal american. Episodul 44
Pentru că ţara asta este mare cât uncontinent, cel mai des utilizat mijloc de transport este avionul.Imposibilitatea fizică de a acoperi distanţe de mii de kilometri într-un weekendîmi condamnă noii conaţionali la drumuri frecvente cu avionul, iar asta nuînseamnă întotdeauna numai distracţie. Liniile aeriene, confruntate cu nevoiade a-şi creşte veniturile, tind să elimine toate răsfăţurile de la bord şi, maimult, să taxeze fiecare valiză pe care nu ai avut prezenţa de spirit să o laşiacasă. În plus, măsurile draconice de securitate adaugă deplasării o porţiebună de stres. Oricând te poţi trezi ales să treci prin scannerul cu raze X,iar, dacă refuzi, ţi-ai făcut rost de o percheziţie corporală cum scrie lacarte. Aeroporturile sunt atât de mari şi de aglomerate, încât cea mai nouăgăselniţă a celor pricepuţi este să zboare din oraşe mici, departe de lumeadezlănţuită, şi să aterizeze, de câte ori se poate, tot în acelaşi tip deaerogări. Costul călătoriei aeriene continuă să se menţină destul de ridicat,deplasarea unei familii de trei persoane, dus-întors, de la Chicago la New Yorksau de la Chicago la San Francisco tinde să se învârtă în jurul a o mie dedolari. Low-costul este, deocamdată, un fel de categorie pur teoretică, fărălegături prea concrete cu realitatea.

Maşina este, bineînţeles, alternativa cea maiconvenabilă la transportul aerian, acolo îţi păstrezi micul tău univers, poţipune câte geamantane vrei cu tine, şi lumea tinde să pună jumătate degospodărie, şi, la o adică, poţi opri şi înnopta oriunde. Din păcate, pentrudeplasări rapide, maşina poate deveni mai puţin practică, pentru că nu e deici, de colo, să conduci zece ore ca să o vezi pe bunica, să stai câteva ore şisă te întorci. Hotelurile şi motelurile abundă la marginea autostrăzilor, lafel şi diversele locaţii fast-food.

Trenul, ca mijloc de transport în comun, esteo prezenţă neglijabilă. Deşi există reţele metropolitane foarte bine puse lapunct între centrul oraşelor mari şi puzderia suburbiilor adiacente, deplasareaferoviară în scop turistic între oraşe poate oricând să provoace o grimasă deuimire pe chipul americanului. Aspectul trenurilor este destul de trist, deşiacum se tot aduce în discuţie modernizarea reţelei feroviare şi a vagoanelor. Trenul,de altfel, nu se potriveşte cu spiritul american, căci acesta doreşte să fie,permanent, la volanul propriei maşini şi propriei vieţi.

Amalia Niţă

Chicago

http://amalia.revistatango.rohttp://www.amalia33.blogspot.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image