2018-12-10 11:30


Jurnal American - Episodul 47

 |  17:48
Jurnal American - Episodul 47

Din cauza distanţelor foarte mari, ceea cedenumim în mod obişnuit America, mai precis, SUA, este, de fapt, o colecţie deaşezări cum nu se poate mai diferite din punct de vedere geografic, dar nunumai. Nordul aspru şi rece e la ani lumină de soarele şi albastrul Floridei,estul presărat cu metropole e la ore bune de zbor şi diferenţe temperamentaleconsistente de spiritul jucăuş al Californiei, spre exemplu. New Yorkul, de pecoasta de est, şi San Francisco, de pe coasta de vest, au fost mereu angajateîntr-o bătălie mai mult sau mai puţin intensă între nota intelectuală a estuluişi spiritul mai relaxat al vestului. New Yorkul se mândreşte că este un oraş almai multor industrii, că este centru financiar, că are artă, muzee şi spectacolede teatru inegalabile. San Francisco aduce în ecuaţie un peisaj natural multmai divers şi mai pitoresc, un spirit antreprenorial în domeniul tehnicii devârf care, practic, modelează lumea în care trăim, mai multe culori şi maipuţini zgârâie-nori.

Chicago este aşezat în regiunea numităMidwest, un ţinut al iernilor aspre şi al câmpiilor nesfârşite. Fost port lamalul lacului Michigan, oraşul s-a dezvoltat într-un ritm spectaculos,suburbiile metropolei întinzându-se acum pe zeci şi zeci de kilometri. Deşieste oraşul care a dat un preşedinte american democrat, spiritul aşezării estemai degrabă conservator, îndemnând, cel puţin la nivel declarativ, la respectareavalorilor legate de familie, religie şi, desigur, atotputernicul cuplu formatde afaceri şi profit. Este oarecum izolat de alte metropole, cele mai apropiatefiind Saint-Louis, la 6 ore distanţă de condus, Minneapolis - St. Paul la 7 oreşi Indianapolis la 3 ore.

Sudul Statelor Unite trăieşte după ritmurimai line, găsindu-şi parcă timp să se oprească şi să savureze viaţa, un lux pecare restul ţării pare să şi-l permită tot mai puţin. În timp ce panoramaoraşului Chicago te duce imediat cu gândul la industrie, disciplină şi ooarecare lipsă de imaginaţie, o plimbare prin Savannah sau Charleston, în sud, areşi astăzi puterea de a-ţi strecura învine ceva din farmecul scenei de debut din „Pe aripile vântului”. StateleUnite, o singură ţară, o mie de stări de spirit.

Amalia Niţă

Chicago

http://amalia.revistatango.rohttp://www.amalia33.blogspot.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...