2017-01-19 21:46

MONDEN


Jurnal american - Episodul 50

 |  17:32
Jurnal american - Episodul 50

Cele mai multe ghiduri turistice acordăstrăzii Lombard medalia de bronz în topul principalelor atracţii turistice dinSan Francisco. Pe primul loc se află, desigur, celebrul Golden Gate Bridge, iarpe locul secund experimentarea oraşului folosind ca mijloc de deplasarepitorescul cable car. Lombard Street este o stradă lungă de kilometri întregişi, la fel ca multe alte străzi din oraşul supranumit Bay City, are porţiunifoarte în pantă. Bucata aflată între Hyde Street şi Leavenworth le întrece însăpe toate. Pornind de la realitatea practică a dificultăţii de a stăpâni maşinape o astfel de pantă abruptă, în anul 1922 municipalitatea a făcut opt curbefoarte strânse pe porţiunea respectivă, lăsând rezidenţilor din vecinătate obligaţiade a întreţine spaţiile verzi amenajate între aceste curbe. Ca în multe cazuride aici şi de aiurea însă rezidenţii nu s-au putut pune de acord cu un plan dedecorare a spaţiilor respective şi strada a fost rapid năpădită de tufişuriinestetice. Peter Bercut, un milionar francez care activase şi în structurilece se ocupau de îngrijirea parcurilor din oraş, a venit de hac junglei caretindea să acopere spaţiul verde şi, împreună cu valetul lui, a plantat acolocele 2.000 de hortensii comandate din Franţa.

În fiecare an, în luna mai, florile izbucnescîntr-un amestec irezistibil de roz, albastru şi alb, oferind momente pentrucare turiştii adunaţi acolo ar putea să jure că sunt rupte din paradis. Cea maibună modalitate de a ajunge la Lombard Street este să iei de la Market Streetun cable car pe care scrie Powell - Hide şi să faci cu el drumul până la staţiaLombard, locaţie anunţată foarte sonor de conducătorii cable - car-ului:Lombaaaard Street, Everyyone, Lombaaaard Street, The Crookedest Street in theWorld!!!!

Vehiculul te lasă în partea de sus a porţiuniişerpuite şi, în vreme ce maşinile se preling cu răbdare prin cele opt curbe,pietonii coboară încet cele două rânduri de scări aflate de o parte şi de altaa străzii propriu zise. Toată lumea se miră, se opreşte, face poze. Porţiunearespectivă, ca de altfel o mare parte din aşa numita colină Russian Hill esteacoperită cu vile a căror frumuseţe îţi taie respiraţia, oglindind din belşuglatura excentrică şi extravagantă a oraşului. Şi, ca şi când toate astea nu arfi de ajuns, Lombard Street oferă cele mai spectaculoase privelişti cu SanFrancisco Bay, Insula Alcatraz, Fisherman Wharf, Coit Tower, celebrul turn albaflat pe colina numită Telegraph Hill, şi, de fapt, o mare parte a întreguluioraş. O dimineaţă proaspătă de mai petrecută savurând detaliile celei maiîntortocheate străzi din lume poate procura o provizie de delectare sufleteascădin care poţi apoi supravieţui luni sau, după caz, ani întregi.

Amalia Niţă

Chicago

http://amalia.revistatango.rohttp://www.amalia33.blogspot.com


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image