2017-01-24 03:05


„Jurnalism în umbră: provocările la adresa libertăţii presei în România”. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, îngrijorată de atentatele la libertatea presei româneşti

 |  18:17
„Jurnalism în umbră: provocările la adresa libertăţii presei în România”. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, îngrijorată de atentatele la libertatea presei româneşti

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor(FEJ) a făcut public un raport privind starea presei din România, după ce a efectuato misiune de documentare în ţara noastră, în perioada 3-4 februarie 2011.Delegaţia FEJ a fost formată din Aidan White, secretarul general al federaţiei,Marc Gruber, co-directorul FEJ, şi Moschos Voitsidis, preşedintele UniuniiJurnaliştilor din Macedonia şi Turcia.

Titlul raportului este neliniştitor:„Jurnalism în umbră: provocările la adresa libertăţii presei în România”. Documentulconţine cele mai importante îngrijorări şi constatări ale delegaţiei şiformulează o serie de recomandări care vor fi transmise de FEJ autorităţilornaţionale şi internaţionale, în calitatea sa de raportor oficial la ONU,Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Europei.

Vizităscurtă, dar lămuritoare

Deşi vizita raportorilor FEJ înRomânia, la invitaţia membrului său afiliat, Federaţia Română a JurnaliştilorMediaSind, a durat doar două zile, programul său a fost suficient de bogat, astfelîncât cei trei reprezentanţi FEJ să poată avea o imagine completă a problemelorcu care se confruntă mass-media românească. Delegaţii au purtat discuţii culideri ai ziariştilor români, decidenţi politici, precum şi cu directoriiradioului, televiziunii şi agenţiei naţionale de presă (AGERPRES) şi s-auîntâlnit cu peste 50 de jurnalişti şi profesionişti din media în cadrul uneimese rotunde.

Conform raportului publicat de FEJ, situaţiajurnaliştilor în România este problematică din mai multe puncte de vedere, dincauza influenţei politicenecorespunzătoare şi atacurilor serioase şi repetate împotrivajurnaliştilor şi a instituţiilor din care fac parte, exercitate de cătregrupuri politice.

Atenţia Europei a fost focalizată, înultima perioadă, pe subiecte precum Legea presei din Ungaria, extrem de dură şicare încalcă drepturile omului, sau conflictul de interese al premieruluiitalian Silvio Berlusconi, care deţine un uriaş imperiu media. Acesta este unuldintre motivele pentru care situaţia foarte dificilă a presei din România nu aintrat în atenţia forurilor europene, cel puţin până acum.

Ameninţăripentru libertatea presei

Primul fapt care i-a îngrijorat peraportorii FEJ, din punct de vedere al ameninţărilor la libertatea presei, afost introducerea presei ca potenţială ameninţare în Strategia de ApărareNaţională. Conform raportului FEJ, CSAT a încălcat art. 11 din CartaDrepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene şi art. 10 din ConvenţiaEuropeană a Drepturilor Omului, ambele făcând referire la libertatea dreptuluide expresie şi informare, „fără interferenţa autorităţilor publice şi neţinândcont de frontiere”. În acelaşi capitol sunt menţionate şi iniţiativele legislativeale deputaţilor Ioan Ghişe (Legea jurnalistului) şi Silviu Prigoană (Legea presei),care, în opinia raportorilor, „sunt periculoase şi pot afecta libertateapresei”.

Raportorii au considerat mult maigravă situaţia posturilor publice de televiziune şi radio, care sunt subcontrol şi influenţă politică. „Structurile de reglementare şi management aleacestor canale media nu se deosebesc de modelele folosite în era comunistă”, sespune în raport. Documentul subliniază că nici una din schimbările legislativenu a redus interferenţa politicului în canalelele media publice şi că acesteasunt subfinanţate, banii primiţi de cele două instituţii depinzând desimpatiile politice ale celor de la Putere. Situaţia este de-a dreptuldramatică în cazul agenţiei naţionale de presă AGERPRES, care este însubordinea Parlamentului şi ai cărei angajaţi primesc salariile de laMinisterul de Finanţe şi sunt consideraţi funcţionari publici.

Media,lovită economic

Un fapt puternic subliniat în raporteste situaţia economică dificilă a presei româneşti. În timp ce majoritateaţărilor din UE au acordat ajutoare substanţiale către mass-media, în timpulcrizei economice, România nu a lat nici o măsură. Îm condiţiile în care peste6.000 de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă şi sute de publicaţii,televiziuni şi posturi radio au fost silite să se închidă, raportorii scriu „amobservat lipsa totală a oricărei reacţii din partea autorităţilor, în sprijinulpresei din România”. În plus, în timp ce în Uniunea Europeană TVA pentrumass-media este între 0 şi 5%, România practică un TVA de 24% pentru producţiade presă şi 9% pentru distribuţie.

Raportorii FEJ s-au declaratîngrijoraţi şi de proiectul noului Cod al muncii. Ei şi-au afirmat susţinereafaţă de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind care au negociat cu succesun nou contract colectiv de muncă pentru jurnalişti şi luptă împotrivatentativelor Guvernului de a ataca independenţa presei şi de a suprima dreptulde negociere al angajaţilor din toate sectoarele economiei. Pentru mass-mediasituaţia este cu atât mai dificilă cu cât proiectele legislative privind muncao exclud dintre ramurile economice, ceea ce va face imposibilă negocierea unui contract colectiv de muncă pe ramură, lanivel naţional, punând astfel în pericol dreptul fundamental la muncă alziariştilor români. Şi asta în condiţiile în care, subliniază raportorii FEJ, ceimai mulţi patroni din presa românească folosesc sistemul de plată cu salariuminim, plus drepturi de autor, ceea ce nu le oferă protecţie socială saudrepturi la pensie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image